Bez imalo srama i kajanja: Jedna od “majki Srebrenice” opisala kako je učestvovala u pokolju nad Srbima u Kravici (VIDEO)

01.02.2022

14:06

0

Autor: 24sedam

Mujićeva zatim opisuje kako je prisustvovala borbama i ubistvima, ali i da je i sama upala u jednu srpsku kuću gde je u toku bio doručak nakon liturgije u crkvi

Bez imalo srama i kajanja: Jedna od “majki Srebrenice” opisala kako je učestvovala u pokolju nad Srbima u Kravici (VIDEO)
Fadila Mujić - Copyright Printscreen/Youtube

Dok optužuju srpski narod za navodni genocid u Srebrenici, predstavnici bošnjačkih udruženja ne mogu da sakriju istinu o dešavanjima u podrinju tokom rata 1992-1995. godine. Odličan primer za to je Fadila Mujić, iz Udruženja Majke Srebrenice, koja je za jednu bosanskohercegovačku televiziju opisala kako je izgledao pokolj nad Srbima u selu Kravica 7. januara 1993. godine.

U šokantnom intervjuu, Mujićeva svedoči o neviđenim zverstvima i pljački koje su počinile snage Nasera Orića, a u koji su učestvovali i civili uključujuči više stotina žena među kojima je bila i ona.

Tog 7. januara na pravoslavni Božić je oko 3.000 dobro naoružanih muslimana napalo selo koje je branila samo seoska straža. Njih dvadesetak je izginulo štiteći odstupnicu kako bi se spaslo oko 1.000 meštana Kravica, ali i okolnih sela, Šiljkovići, Ježešetnice i Banjevića. 

Ukupno je tog dana ubijeno 49 Srba, od čega većina civila. Najmlađa žrtva, Vladimir Gajić, imao je samo četiri godina, a Novica Bogićević 14 godina. Među žrtvama koljača našli su se i Vladimir Stojanović star 78 godina i Risto Popović star 73 godina, a najstarija stradala od ruku muslimanskih krvnika bila je Mara Božić stara 84 godine.

U pomenutom intervju, Fadila Mujić na početku objašnjava kako je organizovan napad na Kravicu:

- Dešava se da meni moj dever kaže: Fadila, idemo večeras na Kravicu, spremi se! Tako da je svaka kuća, svaka porodica imala po jednog člana muškog koji je rekao da idemo u Kravicu. A Kravica je za nas bila Amerika, obećana zemlja - ispričala je Fadila Mujić i objasnila da su žene iz Srebrenice ušle u Kravicu tokom samih borbi.

Mujićeva zatim opisuje kako je prisustvovala borbama i ubistvima, ali i da je i sama upala u jednu srpsku kuću gde je u toku bio doručak nakon liturgije u crkvi:

- Ulazimo u jednu kuću. Četnici sede, slave, krmetine kamara na stolu. Ko te pita što je krmetina, nisi je nikad jeo, ali ješćeš, sve ćeš jesti samo da preživiš. Tu su kolači, tu je sve…

Na komentar voditelja da Srbi nisu znali da je ona muslimanka, Fadila Mujić je dodala: 

- Oni slave Božić, on meni nazdravlja. Daje mi da jedem, daje mi sarmu, pa još i deci da ponesem kući…

Branimir Kojić, predsednik Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice kaže da je ova Bošnjakinja rekla sve osim istine:

– Prećutala je da su pobili sve što su stigli i da su popalili sve što su opljačkali. Zašto nije rekla da u kući u kojoj je uzela sarmu od "četnika" niko nije ostao živ, da su ih Naserovi koljači ubili na kućnom pragu? Čak u svojoj izjavi bez imalo stida priča kako su u Kravici Srbi ubijali muslimane. A Kravice su čisto srpsko selo koje je bilo trn u oku muslimanima i u Drugom svetskom ratu. Treba je procesuirati i ispitati za zločin u Kravici, ali i za onaj u Zalazju jer verujem da je i tu bila, s obzirom na to da je to njena mesna zajednica – istakao je Kojić.

Podsetimo, u Kravici je taj dan spaljeno 690 kuća i pomoćnih objekata, crkva je sravnjena sa zemljom a groblja su uništena i grobovi prekopani. Pre paljevine je izvršena opšta pljačka od strane više hiljada civila koji su zajedno sa vojnicima tzv. Armije BiH učestvovali u napadu.

Srpske izbeglice su, spasavajući goli život, po najvećoj zimi i dubokom snegu pregazile reku Drinu i prešle u Srbiju.

Posle masakra i pljačke Naser Orić je zajedno sa pripadnicima svoje jedinice igrao kolo u opustošenom selu.

U martu 1993. godine Vojska Republike Srpske je započela kontraofanzivu i posle 70 dana oslobodila Kravicu. Tek tada su meštani sela na bratunačkom groblju mogli da sahrane svoje mrtve.

 

 

Jedinica Nasera Orića počinila je još brojne druge zločine, a o kakvim zločincima se radi najbolje govori jedan od snimaka pripadnika tog odreda na kojem oni otvoreno govore u ubijanju Srba.

– Samo ubijati! Samo klati i ubijati! Ubijati četnike – čuje se kako govori jedan od njih, dok drugi dodaje:

– Ma, čoveče, samo uništiti sve što je srpsko i ništa drugo!

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike