Gojko Perović o Đukanovićevoj poseti patrijarhu Vartolomeju: "Običan protokol"

10.06.2022

17:10

0

Autor: 24sedam

Crkveno pitanje u Crnoj Gori posebno je u fokusu javnosti od kraja 2019. kad je Ðukanović, kao lider Demokratske partije socijalista, najavio obnovu “istorijski neupitne crnogorske pravoslavne crkve”

Gojko Perović o Đukanovićevoj poseti patrijarhu Vartolomeju: "Običan protokol"
Copyright Printscreen/Youtube/sputnik

Nedavni susret crnogorskog predsednika Mila Ðukanovića sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem na Fanaru, tokom službenog boravka u Istanbulu, izazvalo je pažnju u podgoričkim medijima, a sveštenik Mitropolije crnogorsko-primorske (MCP), Gojko Perović, kaže da taj susret nema nikakvu dodirnu tačku s bilo kojom unutarcrkvenom temom.

Perović je za podgoričku TV Vijesti rekao da dodiranih tačaka nema ni kad je u pitanju Crkva u Severnoj Makedoniji, ni kad je reč o položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori, dok s druge strane za poglavara nekanonske Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihaila, Ðukanovićeva poseta Fanaru je korisna i ima, kako tvrdi, istorijski značaj.

To tim pre što se, ističe Perović, Ðukanović u više navrata pokazao kao “nedobronameran prema Crkvi i sveštenstvu”.

- Reč je o uobičajnom protokolu koji vaseljenski patrijarh ima prema svim državnicima... Ono sto se moglo videti na snimcima i pročitati u saopštenjima, jasno govori da je predsednik čuo od patrijarha konstatinopoljskog, da su ličnost i delo blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija i recimo napredak i uspeh Cetinjske bogoslovije, one teme kroz koje celo pravoslavlje sagledava Crnu Goru. A upravo su to adrese u Crnoj Gori koje je Ðukanovićeva politika na sve načine nastojala da izopšti iz države i društva - naglasio je Perović.

Foto: Pres služba predsednika Crne Gore
 

Crkveno pitanje u Crnoj Gori posebno je u fokusu javnosti od kraja 2019. kad je Ðukanović, kao lider Demokratske partije socijalista, najavio obnovu “istorijski neupitne crnogorske pravoslavne crkve”.

Poglavar nekanonske CPC Mihailo kaže da na ovu Ðukanovićevu posetu Fanaru gleda u kontekstu mogućnosti razmatranja pitanja autokefalnosti CPC, koju Vaseljenska partijaršija ne priznaje.

Inače, Ðukanovićeva poseta Fanaru je bila privatnog karaktera, on je, naime, krstio unuka i za to je dobio blagoslov od patrijarha Vartolomeja.

CPC-u, piše portal podgoričkih Vijesti, ne smeta to što je Ðukanović krstio unuka na Fanaru.

Mihailo kaže da u tome ne vidi ništa problematično.

Iz Ðukanovićevog Kabineta Vijestima su na pitanja šta je bio motiv posete Carigradu, zašto nije bila najavljena i da li je s Vartolomejem bilo razgovora o crkvenom problemu u Crnoj Gori - odgovorili da je Ðukanović bio gost na 25. Evroazijskom ekonomskom forumu na poziv Marmara fondacije, i da je tom prilikom bio i u službenoj poseti vaseljenskom patrijarhu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike