Šta stoji iza odluke o smeni rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića?

23.08.2021

17:31 >> 21:39

0

Odluku Svetog arhijerejskog sinoda SPC potpisao je patrijarh srpski Porfirije

Šta stoji iza odluke o smeni rektora Cetinjske bogoslovije Gojka Perovića?
Copyright Gojko Perović, Youtube printscreen

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve (SPC) razrešio je dužnosti rektora Cetinjske bogoslovije, Gojka Perovića i on će biti stavljen na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju.

Kako se navodi u saopštenju koji je potpisao patrijarh srpski Porfirije, navodi se da razlozi za ovakvu odluku leže u lošem stanju u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog. Odluka se zasniva i na “određenim negativnim postupcima uprave, na koje je u svom izveštaju ukazao mitropolit dabrobosanski Hrizostom posle posete ovoj školi aprila meseca.

pročitajte još

-Shodno saglasnosti postignutoj na jednoj od ranijih sednica Svetog arhiijerejskog sinoda, a na osnovu člana 231 ustava SPC protojereja-stavrofora Gojka Perovića, rektora Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog na Cetinju sa 31. avgustom ove godine razrešiti svih dužnosti u ovoj školi i staviti ga na raspolaganje svom nadležnom eparhijskom arhijereju, piše u odluci koju je potpisao patrijarh Porfirije.

Naime, mitropolit dabrobosanski Hrizostom je nakon posete Cetinjskoj bogosloviji, krajem aprila ove godine, podneo Sinodu opširan i prilično negativan izveštaj, navodeći da ta ustanova “malo liči na školu”. Mitropolit je, prema pisanju pojedinih medija koji se pozivaju na nezvanične ali pouzdane izvore, izneo zamerke na rad rektora sveštenika Gojka Perovića, te da mu primarna obaveza nije unapređenje kvaliteta škole na čijem je čelu.

Zamera mu se da više vremena posvećuje svom imidžu kroz javne nastupe te da je zbog sve aktivnijeg političkog angažmana zapostavio Bogosloviju.

Da podsetimo, sveštenik Gojko Perović, iako je bio popularan zbog svog neposrednog i jednostavnog obraćanja vernicima i porukama koje je slao, u žižu javnosti dospeo je tokom litija u Crnoj Gori koje je vodio uz sada pokojnog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, boreći se za Temeljni ugovor i protiv otimanja imovine SPC.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike