Veliko hapšenje u Hrvatskoj: Proneverlili desetine miliona, tajna istraga dala neverovatan rezultat

21.05.2022

12:46

0

Oni se terete da su od ukupno 43,6 miliona kuna dobijenih od poslova s Hrvatskim šumama "oprali", odnosno izvukli 24 miliona

Veliko hapšenje u Hrvatskoj: Proneverlili desetine miliona, tajna istraga dala neverovatan rezultat
Primanje mita - Copyright Ilustracija/Profimedia

Hrvatske šume d.o.o. i nekoliko podružnica te državne firme od početka 2019. do danas uplatile su 43,6 miliona kuna kompanijama pod kontrolom porodice Obradovac za razne šumarske poslove koje su te firme dobile na konkursima: od seče šuma preko pošumljavanja, sadnje sadnica drveća i slično.

Sada, nakon godinu dana tajne istrage policije i USKOK-a o poslovanju firmi porodice Obradovac, Mirsad Obradovac, njegov otac Rasim, brat Ramadan i sestričina Alema osumnjičeni su da su veliki deo novca dobijen od Hrvatskih šuma izvukli iz svojih firmi, umanjivši pritom poreske osnove i tako oštetili državu za oko milion kuna poreza, piše Jutarnji list.

Oni se terete da su od ukupno 43,6 miliona kuna dobijenih od poslova s Hrvatskim šumama "oprali", odnosno izvukli 24 miliona.

To su, veruje se, činili preko čitavog niza vezanih firmi koje bi njihovim firmama ispostavljale račune za nepostojeće poslove, a novac bi na kraju sa računa u bankama dizali tzv. beskućnici, odnosno dvojica "direktora" dovedenih iz Srbije isključivo sa namerom da osnuju kompanije i kada im na račune legne novac, podignu ga i vrate na ruke osumnjičenima.

Tokom tajne istrage, policija i USKOK su od 21. maja prošle godine, uz sudske naloge, tajno snimali telefonske razgovore i kretanje osumnjičenih.

Rekonstruisali su njihovo kretanje preko nadziranja baznih stanica njihovih mobilnih, ali i uz pomoć podataka iz sistema o prelascima hrvatske granice.

Tako su zaključili da dvojica muškaraca, koji su dolazili iz Srbije i u Hrvatskoj osnivali firme na koje bi bio prebačen novac zarađen u poslovima s Hrvatskim šumama, zapravo nisu uopšte fizički boravili u Hrvatskoj, već su samo na jedan dan dovedeni u Hrvatsku da bi osnovali kompanije a zatim bi ih automobilom vraćali u Srbiju.

Takođe, policija je u sklopu ove akcije uhapsila i vlasnike agencija za računovodstvo za koje smatraju da su Obradovcu i drugima pomagali kod "sređivanja" dokumentacije, premda su znali da Obradovac i ostali delom fiktivno posluju, odnosno varaju na porezu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike