Slučaj koji je zaprepastio region dobija epilog: Hrvatski lekari odbili da urade abortus, Slovenci hoće!

10.05.2022

17:15

0

Mirela Čavajda najavljuje tužbu protiv hrvatskih lekara

Slučaj koji je zaprepastio region dobija epilog: Hrvatski lekari odbili da urade abortus, Slovenci hoće!
Ilustracija - Copyright Profimedia

Hrvatica Mirela Čavajda došla je u žižu javnosti u matičnoj zemlji i regionu, nakon što su lekari odbili da izvrše prekid trudnoće, uprkos saznanju da će beba najverovatnije umreti u njenom stomaku.

Podsećamo, pregled kao i svaki drugi, koji je Mirela obavljala od početka trudnoće, doneo je bolno saznanje u 28. nedelji, kada joj je saopšteno da fetus ima agresivni tumor na mozgu koji se velikom brzinom širi, te da se šanse da beba preživi skoro pa nikakve. Ipak, lekari su odbili da izvrše prekid trudnoće sa opravdanjem da u Hrvatskoj to nije dozvoljeno u tako visokoj trudnoći.

Mirelu su poslali kući, a jedna od lekarki joj je "šapnula" da taj proces može da izvrši u susednoj zemlji - Sloveniji.

Takav je odgovor dobila i od slovenačkih lekara, nakon što je komisija na osnovu medicinske dokumentacije odobrila abortus zbog teške bolesti bebe, a sada se čeka i drugostepensko rešenje komisije najveće hrvatske bolnice, KBC Rebro u Zagrebu.

 

 

Za takvu operaciju u Sloveniji će morati da plati 5.000 evra, a nakon niza tekstova u matičnoj zemlji, na društvenim mrežama je čak šestostruko sakupljena pomenuta cifra, a nesrećna žena je najavila i niz tužbi protiv zagrebačkih lekara iz četiri bolnice koji su se pozivali na Prigovor savesti, koji im omogućava da ne rade abortuse.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike