Dodik bez zadrške odgovorio usred pritisaka sa Zapada: Republika Srpska neće ni razgovarati o uvođenju sankcija Rusiji

19.04.2022

20:10

0

On kaže da je bilo pokušaja da se iskoristi ukrajinska kriza tako što će se Srbi predstaviti kao rusofili i neposlušni, da bi se krenuo u konačni obračun sa RS

Dodik bez zadrške odgovorio usred pritisaka sa Zapada: Republika Srpska neće ni razgovarati o uvođenju sankcija Rusiji
Tan2022-3-24_215738590_5 - Copyright TANJUG/ JADRANKA ILIC

Republika Srpska (RS) neće uvoditi sankcije Rusiji, sa kojom i sada ima dobre odnose, izjavio je danas srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na tribini "Rat u Ukrajini - šta znači srpska neutralnost" u Beogradu.

Dodik je rekao da je ruski predsednik Vladimir Putin najpragmatičnija i najdobronamernija osoba sa kojom se sreo.

- Nikada nisam dobio nijedan zahtev od Rusa. Za razliku od Zapada koji kada i poklone 20.000 nešto traže zauzvrat. Nikada se neću odreći saradnje sa Rusijom. Oni su izazvani i nametnuto im je da rešavaju problem u Ukrajini - poručio je Dodik i dodao da RS neće ni razgovarati o uvođenju sankcija Rusiji.

On kaže da je bilo pokušaja da se iskoristi ukrajinska kriza tako što će se Srbi predstaviti kao rusofili i neposlušni, da bi se krenuo u konačni obračun sa RS.

Dodik kaže da je postajanje RS najveći je problem za zapadne međunarodne faktore na ovim prostorima.

- Glavni cilj Zapada, pre svega SAD i Velike Britanije, a od skora i Nemačke, je da spreči homogenizaciju srpskog naroda. Zapad ima mnogo više simpatija za BiH, koja ne može da opstane i da se održi, nego za Srbiju koja je na evropskom putu - smatra srpski član Predsedništva BiH.

AP Photo
 

On smatra da se Srbija i RS nalaze u složenoj regiji gde globalno nije završen posao, a da su hendikepi Srbije i RS u svemu tome su jasni.

- Mi smo u zapadnoj sferi interesa, suprotstavljamo se NATO, a na evropskom smo putu. Ovo je trenutak kada bi sva nacionalna pamet trebalo da se angažuje da se nađe rešenje i nacionalni koncenzus, jer je lako pogrešiti. Moramo se malo skloniti od oluje, ali oni to ne dozvoljavaju - ističe Dodik.

Kaže da je još 2009. godine čuo od Nikolasa Bernsa da se radi na izmeni Dejtonskog sporazuma i da Srbi treba da prihvate status nacionalne manjine.

Mi smo, naglašava Dodik, stalno prisiljeni da se iznova borimo za nešto što smo već dobili Dejtonskim sporazumom, a to je da je BiH država od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

- U Ustavu jasno piše šta su nadležnosti BiH, a sve ostalo pripada entitetima. Oni stalno pokušavaju da otmu ovlašćenja RS i stvore unitarnu BiH. Tako je bilo i sa Zakonom o imovini koji je Kristijan Šmit pokušao da nametne primenjujući Bonska ovlašćenja. U Zakonu o imovini nema govora o nadležnosti BiH, to je nadležnost RS i mi smo svoja najveća preduzeća davno privatizovali - navodi srpski član Predsedništva BiH.

BiH Dodik naziva velikom nevoljom, destabilizovanom tvorevinom, koja ne može da opstane, a u kojoj su, kako smatra, jedini kohezioni faktor stranci.

- Insistiraju na građanskoj BiH što je nemoguća tvorevina. Mi želimo da se pridržavamo Ustava, ali Zapad Ustav ne interesuje, ako to nije u njihovom interesu. RS poštuje Dejtonski sporazum onako kako piše u njemu, a ne kako ga neko tumači. Ako smo mi, Srbi, problem, što je sa Hrvatima i Muslimanima? Pa, koliko dugo oni ne mogu da formiraju Federalnu vladu?

On ističe i da je velika razlika između donatorske pomoći koji dolazi u BiH.

- U BiH je u poslednjih šest godina ušlo 4 milijarde donatorske pomoći, od čega je u RS otišlo samo 200 miliona - naveo je Dodik.

On je odbacio sve češće navode u medijima da je RS balast Srbiji.

- Mi nismo teret Srbiji. Srbija nam je pomogla, ali RS može sama da funkcioniše i funkcioniše, za razliku od BiH. I sem toga, naša privreda raste. 2006. BDP nam je iznosio 4,1 milijardi maraka, a danas 13 milijardi maraka - istakao je Dodik.

On je rekao da je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem dogovorio da se u svakoj opštini u RS otvori vrtić ili škola koje će se zvati Beograd ili Srbija, ali da isto tako i RS pomaže Srbiji.

- Mi imamo za 36 odsto veću proizvodnju struje nego što nam je potrebno i tu struju nismo izvezli, iako je cena struje na tržištu velika, već smo tu struju dali Srbiji kojoj je bila potrebna. I ja nisam brojao koliko je to koštalo - poručio je Dodik i dodao da je svojevremeno predlagao da se ujedine Elektroprivrede Srbije i RS.

On je naglasio da su stalni izazovi srpski usud, ali i politički put.

- Jasno je da je svet u velikom neredu i da je krenuo u traženje nekih novih puteva. Rat u Ukrajini će odrediti kako će svet izgledati narednih decenija - rekao je Dodik i dodao, da mu se, kao nekom ko ima dodira sa obe strane, čini da se nemamo čemu dobrom nadati.

- Od nas ne zavisi ništa, a čini mi se da nijedna ni druga strana nemaju jasan koncept kako iz toga izaći - poručio je srpski član Predsedništva BiH.

Ne znamo ni kakva će EU biti, kaže i dodaje da su njeni problemi prikriveni solidarnošću sa Ukrajinom.

- Sakriva se da je Velika Britanija izašla iz EU da bi se bavila anglosaksonskim konceptima, da se evropski resursi troše. Sav sukob u Ukrajini je da bi sprečila simbioza ruskih energenata i nemačke nauke i tehnike. Sam Borelj je rekao da su oni krivi time što su podsticali Ukrajinu ka EU i NATO, a da ih onda nisu primili - zaključuje Dodik.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike