Dodik upozorava: U Bosni i Hercegovini se širi muslimanski nacionalizam

15.03.2022

19:52

0

Zašto nam ne pomognu da lakše dođemo do Evrope kao što su nekada uradili sa Bugarskom i Rumunijom?

Dodik upozorava: U Bosni i Hercegovini se širi muslimanski nacionalizam
Antonio Ahel/ATAImages

Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik upozorio je nakon susreta sa evroparlamentarcima u Briselu da se u BiH širi muslimanski nacionalizam koji koristi sadašnju situaciju kako bi izazvao haos.

- Cilj je da se preuredi BiH po njihovom nahođenju i bude čisto muslimanska zemlja, rekao je Dodik za RTRS nakon obraćanja poslanicima odbora za spoljnopolitička pitanja Evropskog parlamenta.

Dodik je predočio da u Evropi moraju da razumeju muslimanski nacionalizam i da se zapitaju da li žele da imaju muslimansku zemlju koja će "sutra biti uključena u sve terorističke napade širom sveta, kao što je bila i do sada" i naglasio je da Srbi i Hrvati nikada neće dozvoliti da budu potčinjeni i da BiH bude muslimanska država.

Dodik je ocenio da je rasprava u EP pokazala suštinu BiH i različitost mišljenja koja u njoj postoje.

- Od onih koji zagovaraju neku vrstu imaginarnog građanskog uređenja koje bi trebalo Srbe i Hrvate da svede na nebitnu nacionalnu manjinu do onih koji razumeju šta je realnost BiH. Ima i onih koji prete kako bi neke političare trebalo skloniti sa političke scene, a u suštini o tome odlučuje narod. Neki su umišljeni i smatraju da mogu da učine više od onoga što je u njihovoj nadležnosti, ukazao je Dodik.

On je poručio da se nepotrebno pominje paralela između sukoba u Ukrajini i onog koji je bio u BiH.

- Muslimani žele da izjednače ova dva sukoba kako bi izvukli neku korist. To poređenje u osnovi nije tačno jer je u BiH bio građanski rat, a u Ukrajini imamo sukob dve države. To se ne može porediti, osim po nevinim žrtvama, stradnju i razaranjima, rekao je Dodik.

On je rekao i da je pitao evropralamentarce šta je plan EU za BiH kojoj se stalno proširuje lista uslova za ulazak u uniju.

- Zašto nam ne pomognu da lakše dođemo do Evrope kao što su nekada uradili sa Bugarskom i Rumunijom. Slušali smo svakakve nebuloze. Vidljivo je bilo da jedan broj parlamentaraca radi za muslimane u BiH. Postavljali su pitanja samo meni i Draganu Čoviću kao da su muslimani bezgrešni i kao da treba da se zaštite. Paušalna, pogrešna ocena je da se mi u Srpskoj bavimo secesijom i da ugrožavamo teritorijalni integritet BiH. Opet jedna laž, zaključio je Dodik.

Bonus video
Tanjug

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: tANJUG