Dodik napustio sednicu Predsedništva BiH zbog Ukrajine: Lavrov upoznat sa kršenjem Ustava BiH

02.03.2022

14:47

0

Dodik je podsetio da je pre deset godina EU govorila da će primiti BiH, te da i sada stoji iza toga, iako je mišljenja da bi to bilo primanje „bolesnika koji se ne može izlečiti“

Dodik napustio sednicu Predsedništva BiH zbog Ukrajine: Lavrov upoznat sa kršenjem Ustava BiH
milorad dodik ata2 - Copyright Antonio Ahel/ATAImages

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik napustio je današnju sednicu Predsedništva, nakon što su druga dva člana odbila njegov zahtev da u dnevni red bude uvrštena tačka u vezi sa ukrajinskom krizom.

Dodik se po izlasku iz zgrade Predsedništva obratio novinarima i rekao da je zatražio da BiH zauzme stav o pitanju Ukrajine, ali su predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić i bošnjacki član Šefik Džaferovic bili protiv toga, prenosi RTRS.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova upoznao sa ponašanjem druga dva člana Predsedništva BiH, Šefika Džaferovića i Željka Komšića, i sa njihovim stavom kojim krše Ustav BiH.

Dodik je rekao da je Lavrov istakao da se mora poštovati Dejtonski mirovni sporazum, te da Rusija poštuje međunarodno pravo.

- Vidim da je ovde histerija zbog tog razgovora, a u istom danu je predsednik Francuske Emanuel Makron razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i nije bilo histerije u Sarajevu - rekao je Dodik, i dodao da se u Sarajevu ne može primetiti da se isto odnosi i prema stavu Turske u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Dodik je podsetio da je pre deset godina EU govorila da će primiti BiH, te da i sada stoji iza toga, iako je mišljenja da bi to bilo primanje „bolesnika koji se ne može izlečiti“.

On je rekao da bi EU, da misli ozbiljno, BiH integrisala pre deset ili 15 godina i pokušala unutra da modelira.

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić je kazao da je jasno kakva je spoljna politika BiH u vezi sa situacijom u Ukrajini, ali da je ipak Ministarstvo spoljnih poslova BiH zatražilo stav kabineta Predsedništva BiH, uključujući i kabinet Milorada Dodika.

- Džaferović i ja smo svaki put glasali, ali Dodikov kabinet se nije udostojio da odgovori ni "da" ni "ne". Tehnički, Dodik se nije oglasio, iako se ponovo tražio stav zbog "mira u kući" - rekao je Komšić u vezi s pridruživanjem izjavi EU o situaciji u Ukrajini.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike