Sankcije Dodiku su samo deo šire akcije Zapada: Srpski narod može da očekuje nove pritiske

18.01.2022

19:30

0

Autor: Milan Ivanić

Zapadu već duže vreme uzdizanje srpskog faktora na Balkanu “bode oči”, rekao je Aćimović

Sankcije Dodiku su samo deo šire akcije Zapada: Srpski narod može da očekuje nove pritiske
dodik profimedia-0145402471(1) copy - Copyright Profimedia

Sjedinjene Američke Države proširile su 5. janura listu sankcija koje se odnose na radnje koje se povezuju s navodnom korupcijom širom sveta, a na listi se nalaze pojedinci i firme koje deluju u Bosni i Hercegovini. Prema ažuriranoj listi, sankcije su uvedene članu predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku i Alternativnoj televiziji iz Banje Luke zbog “povezanosti s Dodikom”.

Politički analitičar iz Banja Luke Ljubiša Aćimović za 24sedam kaže da se sankcije Dodiku mogu gledati iz dve perspektive: kao još jedan u nizu pritisaka na Srbe i Republiku Srpsku, ali i kao deo  šire strategije Zapada.

Ljubiša Aćimović/Privatna arhiva
 

- Američke sankcije pojedincima i organizacijama nisu ništa novo. Dosada je američko ministarstvo izreklo sankcije protiv 190 osoba i organizacija sa Zapadnog Balkana. Pored Dodika, na toj listi su i Nikola Špirić, Ante Jelavić, Amir Zukić, bivši visoki funkcioneri SDA Bakir Alispahić i Senad Šahinpašić, ali i oni protiv kojih je Haški tribunal vodio postupke poput Radovana Karadžića, Ratka Mladića, Slobodana Miloševića, Vojislava Šešelja... - kaže Aćimović i dodaje:

- Na toj listi je, naravno, najviše Srba. Zato u tom svetlu treba gledati i najnovije sankcije. Jednostavno, Zapadu već duže vreme uzdizanje srpskog faktora na Balkanu “bode oči”. Jedan od načina da se to uspori jesu i pritisci u vidu sankcija.

Istovremeno “paljenje požara” na više mesta u svetu

Na globalnom planu ovaj potez američke administracije može da se posmatra kao deo šire akcije daljih pritisaka na Rusiju i Kinu. 

Vladimir Tretyakov/NUR.KZ via AP
 

- Uopšte nije slučajno što su sankcije došle otprilike u isto vreme kada i pokušaj obojene revolucije u Kazahstanu. Prema informacijama koje mogu da se pročitaju u tamošnjim medijima, u pokušaj destabilizacije zemlje je bilo upleteno nekoliko država: SAD, Velika Britanija, Turska i Izrael. Treba se prisetiti izveštaja RAND korporacije za 2019. godine, u čijem se u Poglavlju 4, o “geopolitičkim merama“, detaljno opisuje sve: od “pružanja pomoći Ukrajini“, “promovisanja promene režima u Belorusiji” i “povećanja podrške sirijskim pobunjenicima“, do “smanjenja ruskog uticaja u Centralnoj Aziji”. Kao što znamo, sve ove mere su već pokušane, a sada je na red došla i poslednja. Ipak, efikasnom reakcijom Rusije i Organizacije Ugovora o Zajedničkoj Bezbednosti (ODKB), obojena revolucija u Kazahstanu je sprečena. Posebno iznenađenje je bilo to što je Moskva sa svojim saveznicima odmah reagovala i ekspresno ugušila pobunu – objašnjava Aćimović.

Mogući novi pritisci na Srbe

On ističe da uticaj SAD i Zapada slabi iz dana u dan, te da najnoviji događaji samo pokazuju da doskoro ubedljivo najjača svetska sila polako gubi svoju moć.

- Sjedinjene Američke Države su na spiralno silaznoj putanji moći i šta god da pokušavaju da urade oni više nemaju kapacitet kao devedesetih godina. Njima se naglo otvorio problem Tajvana, kao jedan od najvećih spoljno-američkih problema, a gde je očigledno da se sve više i ne spominje i gura pod tepih iz razloga gde se jasno vidi da Kina kao nova svetska sila skoro više ne dopušta ni prolazak američkih ratnih brodova. To je bilo nezamislivo pre deset-petnaest godina. Ovo je samo još jedan od primera na osnovu kojeg je vidljivo da SAD nisu više u stanju da pariraju oponentima, prvenstveno Rusiji i Kini – kaže Aćimović.

Instagram/buducnostsrbijeav
 

On dodaje da, iako dugorošno pad uticaja Vašingtona Srbima odgovara, na kraće staze to može značiti još veći pritisak.

- Problem za nas može da nastane da, usled nemogućnosti da se nose sa velikim svetskim spoljno-političkim problemima, a kako bi održale privid velike svetske sile, Sjedinjene Američke Države svoj fokus prebace na male i nerazvijene države koje neće biti u mogućnosti da se odupru novim izazovima koje im budu nametnuti. Kao jedna od potencijalnih meta jesu i Srbi, s obzirom da na nas Zapad već vekovima gleda kao potencijalnog saveznika Rusije, a sada i Kine. To znači da se pritisci na Srbe mogu očekivati svuge: u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Amerikanci i Zapad na nas gledaju kao jedinstven faktor, tako da nijedan deo našeg naroda neće biti pošteđen – zaključuje Aćimović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike