Svečano u Banjaluci: Odzvanjaju zvona, patrijarh Porfirije služio liturgiju

09.01.2022

09:14 >> 12:26

0

Ove godine obeležava se jubilej od tri decenije od nastanka Republike Srpske. Trodevno obeležavanje Dana Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik palim borcima VRS

Svečano u Banjaluci: Odzvanjaju zvona, patrijarh Porfirije služio liturgiju
Tan2022-1-9_122241932_4 - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

Republika Srpska 9. januara nizom manifestacija obeležava jubilej - 30 godina postojanja u znak sećanja na taj dan 1992. godine, kada je na Palama proglašena Srpska Republika BiH. Uoči centralne proslave u Banjaluku su već pristigli gosti, a grad je okićen sa 1.000 zastava Republike Srpske.

Defile

Nakon služenja Svete arhijerejske liturgije, koju je u hramu Hrista Spasitelja predvodio patrijarh srpski Porfirije predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač predvodili su Svečani defile povodom Dana Republike.

 

 

Oko 12 sati uz Paradni marš Stanislava Biničkog počeo je raport svečanog defilea policije Republike Srpske. Raport je predat predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović.

Veliki broj građana okupio se u centru Banjaluke, kako bi ispratili svečani defile i na taj način dostojanstveno proslavili tri decenije postojanja Srpske.

U defileu je učestvovao najveći broj učesnika do sada, skoro 2.800. Prvi put zajedno su učestvovali helikopteri MUP-a Srpske i konjica.

Defileu su prisustvovali brojni zvaničnici, kako Republike Srpske, tako i Srbije. Svečanosti su prisustvovali predsenik Republike Srpske Željka Cvijanović, srpski član predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsednik Vlade RS Radovan Višković, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i drugi zvaničnici. 

 

 

Večeras će na platou ispred Palate Republike biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Patrijarh Porfirije 

Printscreen/Twitter/Vlada Republike Srpske
 

Prethodno je patrijarh Porfirije služio povodom Dana Republike i trećeg dana Božića posvećenog Svetom prvomučeniku i arhiđakonu Stefanu Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci. Patrijarh Porfirije je u hram stigao u pratnji episkopa banjalučkog Jefrema.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je prezime za mnoge ljude koji imaju svoje ime, za mnoge pravoslavne hrišćane koji žive na ovim prostorima.

- Braćo i sestre, i moji su koreni ovdje i znam svoju dedovinu, znam da je tu dubok koren pravoslavne hrišćanske zemlje... Ako znamo ko smo, znamo svoje prezime, ma koliko mali, jaki smo, jaki zajednicom sa Bogom, njegovom blagodaću, ljubavlju -  rekao je srpski patrijarh.

Ove godine obeležava se jubilej od tri decenije od nastanka Republike Srpske. Trodevno obeležavanje Dana Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik palim borcima VRS, a potom je nastavljeno uručivanjem odlikovanja onima koji su doprineli jačanju i afirmaciji Republike Srpske. 
 

- Danas smo ponosni na ono što imamo, Republika Srpska izgleda mnogo lepše, izgrađenije, mnogo je svesnija sebe i svog postojanja - i to su sve dobre emocije sa kojima želimo da je dodatno gradimo i da idemo u budućnost - rekla je predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović. 

Pored predsednice Željke Cvijanović, srpski član predstanvništva BiH Milorad Dodik uputio je poruku iz Sarajeva. 

- BiH je velika nevolja i velika regresija. Bosna i Hercegovina nema nikakve ideje i vizije kako to nastaviti dalje i zato nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati - poručio je Dodik. 

YouTube/printscreen/tvk3
 

I iz ambasade SAD u BiH pozvali su političke lidere da postupe po odlukama Ustavnog suda. Odgovor je stigao od Dodika, kog su američke institucije nedavno i sankcionisale. 

- Mi se ne uplićemo u to koji je dan republike ili državnosti neke druge zemlje, ali oni ovde smatraju da imaju pravo na sve. To pravo polako isčezava, curi. Mi smo svesni naše pozicije i mi smo republika koja će živeti i koja jedina ima smisla na prostoru BiH - izjavio je Dodik. 

Predsednik Narodne skupštine RS

Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović takođe je čestitao svim građanima 30. rođendan Republike Srpske.

"Zahvaljujući našoj odlučnoj volji, Republika Srpska je opstala i ostala, kao siguran dom, pre svega, srpskog naroda u BiH", rekao je predsednik Čubrilović, podsećajući na to da je narod Republike Srpske na referendumu odbranio svoje pravo da obeležava Dan Republike, "koje su pokušali da mu oduzmu".

Printscreen/YouTube/ATV
 

Čubrilović je podsetio da su svoj dom u Srpskoj pronašle stotine hiljada u ratu prognanih Srba sa prostora FBiH i Hrvatske i da je "postojanje i opstanak Republike Srpske garancija za njihov miran san".

- Najbolji od nas u temelje Republike Srpske ugradili su svoje živote i to niko od nas nema pravo, ni mandat da zaboravi. Njihova žrtva nije bila uzaludna, njihova žrtva stvorila je Republiku Srpsku, a na nama je da je sačuvamo i što jaču i stabilniju predamo u nasleđe generacijama koje dolaze - rekao je Čubrilović.

Naveo je da je u godinama pred nama "neophodno vratiti neustavno i na silu oduzete nadležnosti Srpskoj, osnažiti njen ekonomski kapacitet, očuvati kulturnu baštinu i identitet, te učiniti sve kako bi došlo do poboljšanja demografske situacije".

Program

Za danas je prema programu planiran  svečani defile u Banjaluci, dok će na platou ispred Palate Republike biti upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP-a Republike Srpske.

Veliki koncert povodom 30 godina postojanja Republike Srpske biće održan u Istočnom Sarajevu, a Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara, kada će biti položeni venci na Spomenik srpskim braniocima Brčkog, dok će svečana akademija biti održana u 12.15 časova.

Galerija Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske obeležava Dan Republike izložbom "Vječiti Dučić", u saradnji sa Muzejom Hercegovine i Narodnom bibliotekom iz Trebinja, čime je započela i svoje izlagačke aktivnosti za 2022. godinu. Izložba će biti otvorena do 20. decembra ove godine.

Tokom političke krize 1991. godine, Srbi su stvorili posebnu skupštinu 24. oktobra pod nazivom "Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini", nakon što su 14. oktobra srpski poslanici preglasani u skupštini tadašnje SR BiH. 

Dana 21. novembra skupština je objavila da sve opštine, mesne zajednice i naseljena mesta gde je više od 50 odsto stanovnika glasalo da ostane u Jugoslaviji, postaju deo "srpskih autonomnsih teritorija". 

Godine 1992. srpski poslanici su 9. januara proglasili Srpsku Republiku BiH, koja će kasnije biti imenovana kao Republika Srpska. 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike