Pada Vlada u Crnoj Gori? Demokratski front je spreman na dogovor, na stolu su tri opcije!

17.01.2022

07:45

0

"DF je spreman da bude deo te inicijative unutar parlamentarne većine"

Pada Vlada u Crnoj Gori? Demokratski front je spreman na dogovor, na stolu su tri opcije!
Copyright RTCG printscreen

Demokratski front podržaće inicijativu za izglasavanje nepoverenja Vladi Zdravka Krivokapića pod uslovom da prethodno bude potpisan koalicioni sporazum, kojim bi se dogovorilo formiranje nove vlade od predstavnika parlamentarne većine i manjinskih partija.

Ovo je saopštio Milan Knežević, jedan od lidera ovog političkog saveza, podsetivši da u aktuelnoj skupštinskoj većini postoje neke ideje da treba pokrenuti inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi Crne Gore.

- DF je spreman da bude deo te inicijative unutar parlamentarne većine. U zabludi su oni koji misle da će DF rušiti Krivokapićevu vladu da bi kasnije delovi parlamentarne većine napravili manjinsku vladu ili neku neformalnu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista.

Printscreen/YouTube/Skupština Crne Gore
 

Da je ova priča, ipak, još daleko, pokazuje reakcija Gorana Danilovića, predsednika Ujedinjene Crne Gore, članice parlamentarne većine.

- Nećemo učestvovati u maltretiranju pobedničke većine od 30. avgusta 2020. Nećemo se igrati politike i praviti cirkus, a nećemo ni dopustiti da se, makar bez naše javne osude i otpora, a toliko možemo, prave pogubne kombinacije oko rušenja postojeće Vlade i izglasavanja nove uz pomoć DPS-a. Nećemo na mobu gubitnicima - poručio je Danilović.

Međutim, tako ne misle u Socijalističkoj narodnoj partiji.

- Ukoliko premijer Zdravko Krivokapić neće da testira poverenje u Skupštini, poslanici parlamentarne većine bi trebalo da podnesu taj predlog, a ako Vlada dobije poverenje trebalo bi je pustiti da radi do kraja mandata. Krucijalno je da se postavi pitanje poverenja Vladi. Ukoliko dobije poverenje trebalo bi je pustiti da radi do kraja mandata. U suprotnom poslanici parlamentarne većine, plus manjinske partije trebalo bi da formiraju novu vladu i prekinu ovu agoniju koja traje mesecima - smatraju u stranci predsednika Vladimira Jokovića.

Da inicijativa o proveri poverenja Vladi vodi ka paktu sa DPS, mišljenja su u Demokratskoj Crnoj Gori. Upozoravaju da raniji pregovori o obaranju vlade nisu urodili plodom, pa sada pregovarači traže "prikrivene modele za obaranje vlade, a potom formiranje parlamentarne većine sa DPS".

- Da za inicijativu glasaju deo parlamentarne većine, deo opozicije (koalicioni partneri DPS-a) i neki pozajmljeni članovi poslaničkog kluba DPS-a, kako bi na kraju ispalo da sa DOS-om nije srušena Vlada, te da ih na kraju čeka nagrada za prekompoziciju vlasti - naveo je Danilo Šaranović, poslanik Demokrata.

MOGUĆE TRI OPCIJE

Vladimir Bilčik, predsedavajući parlamentarnim Odborom za stabilizaciju i pridruživanje i izvestilac Evropskog parlamenta poručio je da je za napredak Crne Gore ka Evropskoj uniji ključno da zemlja ima stabilnu vladu sa jasnom većinom u parlamentu, što u ovom trenutku nije slučaj.

- Vlada i parlament postoje, ali oni ne funkcionišu, a rešenje za ovaj problem u rukama je političara u Crnoj Gori. Jedna opcija je da se osigurate jasnu većinu u parlamentu, a to se u ovom trenutku čini veoma problematičnim. Možete da raspustute parlament i raspišete nove izbore, ali dosta političkih snaga u Vladi ne želi to da uradi ili možete da pokušate da vidite kako da rekonstruišete Vladu - poručio je Bilčik.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike