Dodik jasno poručio: Republika Srpska jedina ima smisla u BiH i ne sme nestati

08.01.2022

12:29

0

Dodik je, čestitajući svim građanima Dan Republike, istakao da je zadužen za predstavljanje interesa RS u BiH

Dodik jasno poručio: Republika  Srpska jedina ima smisla u BiH i ne sme nestati
Printscreen/Youtube, N1

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska (RS) ima viziju i ideju svog postojanja, da ne sme nestati, iako je pod snažnim nasrtajima različitih koncepcija da nestane i da jedina ima smisla na prostoru BiH.

Dodik je, čestitajući svim građanima Dan Republike, istakao da je zadužen za predstavljanje interesa RS u BiH.

- BiH je velika nevolja i velika regresija, nema nikakve ideje ni vizije kako nastaviti dalje i zato i nema budućnosti. Nju je teško opisivati, a kamoli objašnjavati, tako da mi moramo da razumemo da je status Republike Srpske, njena samostalnost u okviru Dejtonskog sporazuma, nešto za što moramo ponovo da se borimo", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci gde je danas polaganjem venaca na Spomenik palim borcima Vojske RS počelo obeležavanje Dana Republike, 9. januara.

On je naglasio da su Srbi jedan od retkih naroda koje su naterali da se ponovo bore za iste ciljeve i iste stvari koje su već ostvarili.

Republika Srpska danas i sutra obeležava 30 godina od svog postojanja. Danas su položeni venci na spomen-obeležja, a uveče će biti održana svečana akademija u Banjaluci. Svečani defile biće upriličen u nedelju.
 

- Mi ne tražimo ništa drugo nego da nam se da ono što je potpisano u Dejtonu i ništa drugo i ne želimo - naglasio je Dodik.

Dodao je da misli da Republika Srpska ima budućnost, jer je izdržala najteži period rata i posleratnih osporavanja i da danas dostojanstveno može da obeleževa 9. januar bez obzira na nasrtaje, razne kancelarije i ambasade.

Ukazao je da se Srpska ne upliće u to da određuje koji je dan državnosti neke zemlje, iako, kako je naveo, "oni smatraju da ovde imaju pravo na sve". Dodao je da to pravo polako iščezava.

- Mi smo svesni naše pozicije, položaja i mi smo Republika koja će živeti i koja jedina ima smisla na prostoru BiH  istakao je Dodik.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti