Patrijarh Porfirije u Republici Srpskoj: "Braćo i sestre i moji su koreni ovde"

09.01.2022

11:57

0

Svetoj liturgiji prisustvuju predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i brojni vernici

Patrijarh Porfirije u Republici Srpskoj: "Braćo i sestre i moji su koreni ovde"
Printscreen/Twitter/Vlada Republike Srpske

Patrijarh Porfirije ukazao je na Hristovu ljubav, da je on smisao postojanja čovjeka i da je došao da to pokaže. Ako mislimo da nam sve ono što imamo može obezbediti suštinsku sigurnost, varaju se, rekao je patrijarh i dodao da to što je materijalno i prolazno nije moglo da zadovolji krater u njihovoj duši.

- Nije cilj prije svega imati, nego biti, potreba je da imamo smisao i kada nam ide od ruke i kada ne ide sve kako smo zamislili. Da li imamo smisao u životu zavisi od cilja koji smo sebi postavili. Gospod je došao među nas da bude naš smisao, bez njega ništa nismo - istakao je patrijarh Porfirije.

Dodao je da ljudima, kada nemaju Boga u sebi, počne strah da upravlja, a Gospod je, kaže, došao da donese mir.

- Centar sveta je tamo gdje je Gospod živi i nema te sile sveta koja nas može pokoriti, ako smo sa Hristom -  naglasio je patrijarh.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska je prezime za mnoge ljude koji imaju svoje ime, za mnoge pravoslavne hrišćane koji žive na ovim prostorima.

 

 

- Braćo i sestre, i moji su koreni ovdje i znam svoju dedovinu, znam da je tu dubok koren pravoslavne hrišćanske zemlje... Ako znamo ko smo, znamo svoje prezime, ma koliko mali, jaki smo, jaki zajednicom sa Bogom, njegovom blagodaću, ljubavlju -  rekao je srpski patrijarh.

Kada se govori o Svetom arhiđakonu Stefanu, na čiji je praznik danas služio u Banjaluci, patrijarh je rekao je da je ovaj praznik slava svih stanovnika Srpske.

Za one kojima su puna usta mira, naglasio je da prodaju oružja, od tog novca grade sebi palate, a duša im je skučena.

- Mir naš je Gospod, mi ne čekamo bolje vreme, mi čekamo Hrista, istakao je patrijarh, koji je trećeg dana Božića služio Svetu arhijerejsku liturgiju u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Episkop banjalučki Jefrem zahvalio je patrijarhu što je danas u Banjaluci da proslave Svetog arhiđakona Stefana da bi se pomolili za srpski narod i Republiku Srpsku.

- Uvek otvorena srca gledamo tamo gde je stolica Svetog Save i gdje sedi njegov naslednik. To ste vi u ovom trenutku -  rekao je vladika Jefrem zamolio patrijarha da blagoslovi ovaj narod, Republiku Srpsku i njene predstavnike koji se u ovim teškim vremenima bore za Srpsku.

Svetoj liturgiji prisustvuju predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović, premijer radovan Višković, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković i brojni vernici.

Patrijarh je osveštao i slavski kolač povodom današnjeg praznika, prvomučenika koji je postradao za veru Hristovu.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Novosti

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti