Republika Srpska slavi 30 godina postojanja!

09.01.2022

06:05

0

Prvobitno je formirana 09.01.1992. pod nazivom Srpska Republika Bosna i Hercegovina

Republika Srpska slavi 30 godina postojanja!
Copyright Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Republika Srpska je nastala kao odgovor na odluku Bošnjaka i Hrvata da proglase nezavisnu Bosnu i Hercegovinu uz priznanje Evropske zajednice.


Srbi su proglasili Republiku srpskog naroda u BiH i saopštili da je ta republika federalna jedinica Jugoslavije.

Republika Srpska jedan je od dva entiteta koji sačinjavaju Bosnu i Hercegovinu. Drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine.

Postojanje Republike Srpske priznato je 1. članom dejtonskog Ustava Bosne i Hercegovine iz 1995. godine, u kojem se navodi: “Republika BiH nastavlja svoje legalno postojanja pod zvaničnim imenom BiH kao država po međunarodnom pravu sastavljena od dva entiteta - FBiH i RS.” Po Dejtonskom sporazumu, ona je jedan od dva entiteta Bosne i Hercegovine i zauzima 49% teritorije BiH.

Republika Srpska je formirana 09.01.1992. pod nazivom Srpska Republika Bosna i Hercegovina, od strane predstavnika srpske nacionalnosti u organima vlasti tadašnje Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, još uvijek formalno u sastavu SFRJ. Već ranije, tokom raspada SFRJ, na područjima sa srpskom većinom su se formirali paralelni organi vlasti, uključujući i srpske autonomne oblasti i opštine i druge entitete, sa ciljem ujedinjenja u Savez srpskih država.

Skupština bosanskohercegovačkih Srba, formirana je 24.10.1991., a 28.02.1992. donela je Ustav Srpske republike Bosne i Hercegovine. Republika bi se sastojala ne samo od svih područja gde su Srbi bili većina, nego takođe i od „mesta gde je srpski narod manjina zbog genocida nad njim tokom Drugog svetskog rata, odnosno obuhvatala bi teritorije 70 opština.

Međunarodna arbitražna komisija o Jugoslaviji je dala pravno mišljenje da samo republike SFRJ imaju pravo na proglašenje nezavisnosti nakon referenduma, a da narodi nemaju pravo na samoodređenje, čime je želja srpskog naroda za zajedničkom državom pred međunarodnom zajednicom proglašena nelegalnom.

Ime samoproglašene republike je promenjeno u Republika Srpska 12.08.1992. Rat u BiH je počeo nekoliko dana pre proglašenja nezavisnosti Bosne i Hercegovine. 

Nakon primirja su započeli pregovori u Dejtonu koji su 21.11.1995. doveli do potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. Njime je Republika Srpska međunarodno priznata kao jedan od dva entiteta koji čine Bosnu i Hercegovinu (drugi entitet je Federacija Bosne i Hercegovine). Republika Srpska obuhvata 49% teritorije Bosne i Hercegovine, a Federacija Bosne i Hercegovine 51%.

Arbitražnom odlukom o statusu Brčkog, te uspostavljanjem Distrikta Brčko BiH 2000. godine, posed teritorije oba entiteta je smanjen za otprilike 0.5 - 1.0 %. Tokom proteklih godina, neke ingerencije Republike Srpske izričito definisane dejtonskim ustavom i njegovim aneksima prenesene su na nivo Bosne i Hercegovine (carinska i granična služba, vojska, pravosuđe - osnivanjem Suda BiH i Visokog sudskog i tužilačkog savjeta itd.).

Danas je Republika Srpska član Skupštine evropskih regiona, koja pruža podršku regijama u procesu evropskog proširenja i globalizacije.

Predstavništva Republike Srpske u inostranstvu doprinose unapređenju svih oblika saradnje sa institucijama i organizacijama u inostranstvu.

Republika Srpska ima osam predstavništva u inostranstvu i to u: Austriji, Belgiji, Grčkoj, Izraelu, Njamačkoj, Rusiji, SAD i Srbiji.



Bonus video

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike