Tri meseca predizborne trke, a još se ne zna ko će sve stati na start

23.12.2021

19:23

0

Analitičari su saglasni da deo opozicije kasni sa imenom kandidata

Tri meseca predizborne trke, a još se ne zna ko će sve stati na start
Ilustracija - Copyright Profimedia

Lider Pokreta socijalista Aleksandar Vulin i član Predsedništva SNS i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pozvali su juče Srpsku naprednu stranku da što pre kandiduje aktuelnog predsednika Srbije Aleksandra Vučića za predsedničkog kandidata. Ovu ideju podržao je i predsednik Skupštine Srbije i lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić, ističući da će Vučić, ako se kandiduje, biti zajednički kandidat SNS i SPS. 

Iako je ostalo manje od tri i po meseca, koalicija okupljena oko Stranke slobode i pravde, koju čine i Narodna stranka, Demokratska stranka i Pokret slobodnih građana, još se nije dogovorila o predsedničkom kandidatu. Iz dana u dan najavljuju da će sa imenom izaći u januaru, a da su  dogovori sa potencijalnim kandidatima u toku. Ovaj deo opozicije još nije izašao ni sa imenom koje će figurirati na beogradskim izborima, dok se jedino zna da će Marinika Tepić predvoditi parlamentarnu listu. Kako najavljuju iz Narodne stranke, sa kandidatima za predsedničke i beogradske izbore izaći će posle Božića. 

Ono što je do sada poznato jeste da će pred birače pokret Dveri, čiji će predsednički kandidat biti Boško Obradović, i koalicija Nada, koju čine POKS, DSS i 28 udruženja građana, a koja je istakla kandidaturu Miloša Jovanovića na predsedničkim izborima.

U izbornu trku uključiće se i SRS predvođen dr Vojislavom Šešeljem, verovatno i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, Otvorena građanska platforma - Akcija Nebojše Zelenovića i Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute. Verovatno će glasove birača potražiti i koalicija između pokreta DJB Saše Radulovića, Zdrave Srbije Milana Stamatovića, Živim za Srbiju Jovane Stojković i Naprednog kluba Čedomira Antića, prozvana "antivakserska koalicija".

Nije poznato da li će imati svog kandidata ili će podržati onoga koga budu kandidovale neke od jačih koalicija.

Analitičari su saglasni da ujedinjena opozicija već kasn sa imenom kandidata, te da što duže budu čekali, taj kandidat će imati manje vremena da se predstavi biračima. Neki tumače da je u pitanju taktiziranje, kao i da je teško naći pravog kandidata koji bi ostvario najbolji rezultat.

Prema poslednjem istraživanju agencije Faktor plus, ukoliko bi izbori u Srbiji bili održani naredne nedelje, SNS bi osvojio 57 odsto glasova, a ujedinjenu opoziciju - SSP, NS, DS i PSG, podržalo bi 12 odsto birača. Izborni cenzus prešli bi i SPS, sa 9,3 odsto glasova, savez zelenih stranaka, sa sedam odsto, i koalicija Nada, sa 4,3 odsto, dok su Zavetnici sa tri odsto glasova na ivici cenzusa. Slede DJB sa 2,4 odsto podrške, SRS i Dveri sa 1,4, dok su Zdrava Srbija i JS na jedan odsto podrške birača.

 Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike