Petković: Upad Rosu u opštinu Štrpce nastavak terora Alјbina Kurtija

21.12.2021

11:22

0

Nikakve akcije Alјbina Kurtija neće slomiti srpski otpor i srpsko jedinstvo u pokrajini, oličeno u Srpskoj listi i u tome ćemo istrajati uprkos svim pritiscima, poručuje Petković

Petković: Upad Rosu u opštinu Štrpce nastavak terora Alјbina Kurtija
Copyright 24sedam/Goran Sivački

Jutrošnja akcija Kosovske policije koja je sa specijalcima Rosu, do zuba naoružanim, upala u više srpskih sela u opštini Štrpce i privela više Srba, još jedan je brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini i novi teror Alјbina Kurtija, navodi direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Od jutros, opština Štrpce nalazi se u blokadi, pristupi su onemogućeni, ulice zatvorene, mnoge srpske kuće pretresene, narod zastrašen i onemogućen da obavlјa osnovne poslove.

-Pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, Alјbin Kurti ponovo šalјe specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim cilјem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje. Kako to da Kurti ne vidi korupciju i kriminal u svojim redovima, kada je i svim međunarodnim faktorima poznato da svi tokovi prlјavog novca idu kroz albanske sredine, navodi Petković.

Opština Štrpce, kao snažno srpsko uporište i najjužnija tačka srpskog opstanka na KiM, očigledna je meta upravo zbog važnosti za naš narod koji je ovde ostao i opstao, uprkos svim izazovima i poteškoćama.

-Nikakve akcije Alјbina Kurtija neće slomiti srpski otpor i srpsko jedinstvo u pokrajini, oličeno u Srpskoj listi i u tome ćemo istrajati uprkos svim pritiscima. Do ove akcije ne dolazi slučajno, baš u današnjem danu, kada predsednik Aleksandar Vučić treba da potpiše šest važnih sporazuma u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", kao korak u bolјu budućnost i očigledno je koordinisana sa sinoćnjim divlјanjem ekstremista i palјenjem srpskih zastava u Tirani, zaključuje Petković.

Srpska lista: Prestati s provokacijama kojima se ugrožava mir

Srpska lista najoštrije je osudila prekomernu upotrebu sile i brutalnu akciju koju su danas u opštini Štrpce sproveli do zuba naoružani pripadnici specijalnih jedinica Prištine.

U saopštenju Srpske liste se ističe da posebno zabrinjava podatak da je prilikom ove akcije, po izjavama sa terena, policija onemogućila kretanje, ulaz i izlaz iz opštine Štrpce, običnih ljudi, među kojima je bilo i onih koji su se jutros uputili u zdravstvene ustanove i kojima je bila potrebna lekarska pomoć.

Takođe, navode da, ako se za primer uzmu slične akcije koje se, naravno, retko sprovode u albanskim sredinama, u tim situacijama se ne blokiraju ulazi i izlazi iz grada, ne upada se u porodične kuće i ne maltretiraju ukućani.

"Sve to nam daje za pravo da podignemo glas protiv brutalnosti i demonstriranja sile u opštini sa srpskom većinom i da zahtevamo da se prestane sa provokacijama kojima se ugrožava mir i spokojstvo građana", poručuje se u saopštenju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike