Priština sprema nove incidente u srpskim sredinama: Evo koja svetska sila stoji iza svega

28.10.2021

06:00

0

Autor: M. I.

Albanci stvaraju sliku na osnovu koje će reagovati u nekom budućem vremenu, upozorava Perišić

Priština sprema nove incidente u srpskim sredinama: Evo koja svetska sila stoji iza svega
kosovska mitrovica AP21286350731036 - Copyright AP Photo/Bojan Slavković

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun juče je izjavio da je opasnost od novog pokušaja Prištine da upadne na sever Kosova realna. On je kazao da poslednjih nekoliko dana pripadnici KFOR-a intenzivno prikupljaju informacije obaveštajnog karaktera o trafostanici Valač koja se nalazi na području opštine Zvečan.

Profesor geopolitike dr Srđan Perišić za 24sedam kaže da plan za novi upad u srpske sredine nije nikakvo iznenađenje.

Srđan Perišić; Printscreen Youtube
 

- Aljbin Kurti  je, posle poslednjeg incidenta na severu Kosmeta, izjavio da će oni, “kad god bude potrebno da se nešto rešava”, ponovo slati tamo specijalne policijske jedinice. Priština izmišlja povode da bi u srpskim sredinama intervenisala. Zato se novi upadi mogu očekivati, i to nije nikakvo iznenađenje – rekao je on.

Prikupljanje informacija

Perišić kaže da, sa bezbednosnog aspekta, postoji jasan razlog zašto Priština izaziva incidente na severu Kosmeta.

- Tokom upada u srpske sredine policija tzv. države Kosovo snima i prati aktivnosti Srba. Oni obraćaju pažnju na to kako naši sunarodnici reaguju, gde se okupljaju, kakve su njihove sposobnosti i mogućnosti, koja vozila koriste, kako prave prepreke... Dakle, oni stvaraju sliku na osnovu koje će reagovati u nekom budućem vremenu – kazao je on.

24sedam/Goran Sivački
 

Profesor geopolitike ističe da trenutna politika Prištine još nije jasno definisana i da postoje dve struje mišljenja u kojem smeru tzv. država Kosovo treba da ide.

- Jedna kaže da sever treba “odseći” od ostatka Kosmeta i pritiskati Beograd da prizna nezavisnost teritorije južno od Ibra. Druga struja smatra da treba očistiti sever, pod istim izgovorima kao što to sada rade. Da bi to uspeli oni moraju da imaju jasnu sliku o sposobnostima Srba da se brane – rekao je on.

“Albanija je čedo Velike Britanije”

Perišić dodaje da Priština ništa ne radi samostalno, te da iza svega stoje Velika Britanija i SAD, s tim što je u poslednje vreme London više angažovan. 

- Postoji istorijska dimenzija delovanja Londona po pitanju Albanaca na Balkanu. Velika Britanija je formirala Albaniju. Posle Prvog balkanskog rata, oni su se sa Austrougarskom, iako su bile u suprotnim vojno-političkim blokovima tog vremena, potpuno slagali da treba stvoriti Albaniju. London je sve vreme bio sponzor nastanka albanske države. Oni su čak tražili da Albanija obuhvati i Kosovo i Metohiju, koje je Srbija tada oslobodila – kazao je onn i dodao:

24sedam/Goran Sivački
 

- U to vreme Albanci nisu bili formirana nacija, ali se na silu išlo na to da se plemena Toske i Gege objedine. Stvoren im je čak i zajednički jezik, jer se međusobno nisu razumeli, a u svemu tome su zajedno učestvovali London i Beč. Tako da se slobodno može reći da je Albanija čedo Velike Britanije. 

Albanija i Hrvatska su “klešta” NATO-a

Perišić ističe da je i kasnije London obaveštajno i politički tamo bio prisutan i podseća da je, za vreme vlasti Envera Hodže, komunistička Albanija imala bolje odnose sa Velikom Britanijom nego sa drugim komunističkim zemljama. 

- Tako i danas London igra veoma važnu ulogu u naporima da se Kosmet pripoji Albaniji i uvek će stajati na albanskoj strani. Albanski element je prepoznat od strane NATO-a, čiji je član i Velika Britanija, kao ključni faktor na Balkanu. Albanci predstavljaju južni deo “klešta” NATO-a koja pritiskaju Srbiju, a drugi deo tih “klešta” su Hrvati. To je još jedan od razloga zašto će London uvek biti na albanskoj strani – zaključio je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike