Oni su planirali akciju na Kosmetu od jula: Dve osobe ključne!

19.10.2021

10:10

0

Prema navodima medija, u pitanju su ambasador i šef misije OEBS-a

Oni su planirali akciju na Kosmetu od jula: Dve osobe ključne!
kosovska mitrovica AP21286348503687 - Copyright AP Photo/Bojan Slavković

Britanski diplomata, ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u Prištini Nikolas Abot i bivši ambasdor EU u Beogradu, a sada šef misije OEBS na KiM - Majkl Davenport bili su među ključnim karikama u pružanju logističke podrške za poslednju akciju specijalaca ROSU na severu južne srpske pokrajine.

Operacija tokom koje je u Severnoj Kosovskoj Mitrovici teško ranjen Srećko Sofronijević, planirana je još od jula meseca, javljaju "Novosti".

U svrhu čitave situacije britanski instruktori su obučavali albanske policajce, a njihovi ljudi izviđali su teren u srpskim opštinama.

Računali su i da moglo da dođe do destabilizacije bezbednosne situacije i u centralnoj Srbiji.

Sumnje u opasnu ulogu britanskog faktora u poslednjoj krizi na KiM otvoreno je izneo i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je ukazao na saopštenje njihove ambasade u Prištini.

Pojedini mediji objavili su informacije, pozivajući se na podatke do kojih su došle naše bezbednosne službe, da su britanski špijuni prilikom prošlonedeljne akcije kosovske policije zbog navodnog suzbijanja šverca, tajno snimali Srbe koji su pružali otpor u Severnoj Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu. 

Primećeno je da su lica koja su snimala najpre bila u civilu, da bi kasnije obukla uniforme britanske vojske koja je u sastavu Kfora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: A. B.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike