Brisel obavešten o pretnjama Srbima na KiM: Kurti sprečava naše sunarodnike da izađu na referendum

16.12.2021

09:29

0

Autor: 24sedam

Na referendumu 16. januara, Srbija treba da se izjasni da li je saglasna promeni najvećeg pravnog akta

Brisel obavešten o pretnjama Srbima na KiM: Kurti sprečava naše sunarodnike da izađu na referendum
Kosovo Lj.K. - Copyright 24sedam/Lj.K.

Iz Prištine ponovo stižu preteće najave da naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji neće moći da učestvuju na referendumu o promeni Ustava Srbije u delu koji se odnosi na pravosuđe, zakazanog za 16. januar sledeće godine.

U Kancelariji za Kosovo i Metohiju kažu, za "Novosti", da su o najnovijem potezu takozvanog premijera Aljbina Kurtija i odbijanju da omogući sprovođenje referenduma, odmah obavestili i Brisel i sve zemlje Kvinte.

- Uputili smo zvanično pismo na njihove adrese u kojem ističemo da na ovaj način Kurti gazi osnovna ljudska i građanska prava Srba na Kosovu i Metohiji i apelujemo na njih da iskoriste svoj uticaj i diplomatski kapacitet da Priština promeni svoje stanovište o održavanju referenduma. Godinama su svi izborni procesi uspešno sprovođeni na KiM, uz asistenciju misije OEBS - istakli su u Kancelariji za KiM.

Prethodno, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je neformalno obavešten da Albanci neće dozvoliti održavanje referenduma 16. januara, te da će pokušati da, preko Brisela, ubedi vlasti u Prištini da se omogući građanima srpske nacionalnosti da glasaju.

Pravo glasa ima oko 100.000 birača koji se, prema prvobitnom uputstvu Republičke izborne komisije, izjašnjavaju na oko 140 biračkih mesta.

Sav potreban materijal za sprovođenje izbora na Kosovu i Metohiju dovozi OEBS, a po završetku glasanja, kutije sa glasačkim listićima se prevoze u Rašku, gde se, uz prisustvo komisije, glasovi broje. Tako je bilo i na poslednjim parlamentarnim izborima koji su održani u junu prošle godine.

Na referendumu 16. januara, Srbija treba da se izjasni da li je saglasna promeni najvećeg pravnog akta, kojom se uvode novine u način izbora sudija i tužilaca i smanjuje uloga Skupštine u "kadriranju". Odluku će doneti većina od izašlog broja birača.

Direktoru Kancelarije za KiM Petru Petkoviću vlasti privremenih institucija u Prištini juče su ponovo zabranile da poseti južnu srpsku pokrajinu. Ovo je šesti put od početka godine da mu je na administrativnim prelazima spuštena rampa. On je trebalo da prisustvuje slavi u manastiru Devič, da obiđe Bogosloviju u Prizrenu i poseti povratničku porodicu Gligorijević u selu Novake.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike