Kurti u pregovore sa Beogradom vraća Editu Tahiri? Da li je zaboravio da ju je gađao paradajzom?

25.11.2021

14:52

0

Ono u čemu se slaže sa Kurtijem jeste da dijalog mora da se završi obostranim priznanjem

Kurti u pregovore sa Beogradom vraća Editu Tahiri? Da li je zaboravio da ju je gađao paradajzom?
Edita Tahiri - Copyright Youtube printscreen

Bivši glavni pregovarač Kosova u dijalogu sa Srbijom Edita Tahiri rekla je da je dobila ponudu vlade Aljbina Kurtija da postane deo pregovaračkog tima u dijalogu sa Beogradom, prenosi Reporteri. 

Tahiri je, međutum, rekla da je Kurtijevoj vladi jasno stavila do znanja da u dijalogu učestvuje samo na pozicijama donošenja odluka.

"Ukazala sam da ne prihvatam mesto odbornika u ovom procesu, jer sam ja jedan od glavnih lidera slobode i nezavisnosti Kosova i ne menjam svoj status od lidera do odbornika", rekla je ona za Euronjuz Albanija.

Reporteri podseća da je Pokret Samoopredeljenje koji predvodi Aljbin Kurti 2011. organizovao akciju u kojoj su paradajzom gađali Tahiri, koja je u to vreme bila na poziciji glavnog pregovarača, a isto je uradio 2012. tadašnjem posredniku Robertu Kuperu dok je bio u poseti Kosovu.

Kosovska policija privela je tada 35 aktivista Pokreta Samoopredeljenje.

 

 

Edita Tahiri, inače, poznata je po antisrpskim izjavama. Ona tako ističe da je cilj inicijative "Otvoreni Balkan" zapravo ambicija Beograda da obnovi hegemoniju u regionu i dodaje da Beogradu u ostvarenju tog cilja pomaže Tirana. Ona, takođe, optužuje Srbiju za mešanje u region i stvaranje takozvane "Velike Srbije“ od Bosne i Hercegovine, pošto to, kako kaže, nije uspela od Kosova. 

Ona je i sporazum o registarskim tablicama u Briselu ocenila zapravo kao ustupak Srbiji da odluči kada kosovska specijalna jedinica ide ili ne ide na sever Kosova. 

Ono u čemu se slaže sa Kurtijem jeste da dijalog mora da se završi obostranim priznanjem.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike