Premijerka Brnabić najavila: Građani malo znaju, uskoro izveštaj o radu u oblasti ekologije

07.12.2021

09:57

0

Ona je upitala zašto se prethodna vlast nije bavila ekologijom i zašto nije ulagala novac za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanaciju deponija

Premijerka Brnabić najavila: Građani malo znaju, uskoro izveštaj o radu u oblasti ekologije
Ana Brnabić (3) - Copyright AP Photo/Darko Vojinović

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u Vladi Srbije priprema izveštaj o tome šta je sve aktuelna vlast u prethodnih nekoliko godna uradila i koliko je uložila u oblasti zaštite životne sredine i da će taj izveštaj biti predstavljen građanima Srbije.

Brnabić smatra da je sve ono što je do sada trenutna vlast uradila u oblasti životne sredine ostalo "ispod radara", da građani o tome malo znaju i dodala da je ova vlada prva koja je počela sa ulaganjima u oblasti ekologije.

Govoreći o protestima, Brnabić je navela da je uverena da među tim građanima ima onih kojima je stalo do životne sredine i koji smatraju da trenutna vlast ne radi dovoljno po tom pitanju, i da nisu tu, kao neki drugi, zbog politike.

-Izgleda da mi, kada je reč o toj oblasti, nismo dobro iskomunicirali sa građanima, jer mnogo radimo na unapređenju životne sredine i ova vlada je prva koja je postavila životnu sredinu kao jedan od osnovnih prioriteta - rekla je Brnabić za TV Pink.

Ona je upitala zašto se prethodna vlast nije bavila ekologijom i zašto nije ulagala novac za postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, sanaciju deponija, a danas se, kako kaže, predstavnici bivše vlasti pojavljuju na protestu.

Brnabić je navela da je trenutna vlast bila prva koja je posle 60 godina očistila deponiju Stanjevine, koja je bila, ističe, ruglo na putu prema Crnoj Gori i odakle je otpad odlazio u Lim.

-Saniranje deponije Stanjevine je ogledalo našeg odnosa prema životnoj sredini, jer smo posle 60 godina to očistili i ozelinili -rekla je Brnabić.

 

Država ima plan

Dodala je i da država ima sveobuhvatan plan za sanaciju deponija i tvrdog otpada, dodajući da će se graditi reciklažni centri.

Brnabić je kazala i da je trenutna vlada od 2014. godine samo u zaštitu vazduha uložila 600 miliona evra, za postavljanje filtrera na termoelektranama i za izgradnju postrojenja za odsumporavanje.

Takođe, dodaje, uvođenjem elektronske uprave, država je uštedela 280 miliona listova papira, odnosno više od 28.000 stabala drveća, i ukazala da na novom portalu green.gov.rs građani mogu videti koliko drveća, struje i vode štede elektronske usluge.

-Mi smo prvi koji smo uveli i doneli Zakon o obnovljivim izvorima energije. Tek 2014. godine, vlada tadašnjeg premijera Aleksandra Vučiha je prvi put donela pravni okvir za obnovljive izvore energije. Danas na protestima vidite Dragana Ðilasa, Mariniku Tepić, Borka Stefanovića... koji više od 10 godina koliko su bili na vlasti nisu doneli pravni okvir koji se ticao obnovljivih izvora energije -navela je Brnabić.

Premijerka je istakla da predstoji mnogo posla u oblasti ekologije, dodajući da je za zaštitu voda, da bi Srbija dostigla evropski nivo, potrebno oko šest milijardi evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike