Emir Kusturica: U protestima poznati elementi još od pada Miloševića! Zašto nisu pokrenuti letos, nego sada pred izbore?

07.12.2021

10:16

0

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica prokomentarisao je tenzije izazvane subotnjim protestima i blokadama širom Srbije

Emir Kusturica: U protestima poznati elementi još od pada Miloševića! Zašto nisu pokrenuti letos, nego sada pred izbore?
Printscreen/Youtube, Sputnjik Srbija

Rio Tinto se pokazao kao kompanija koja je jača od država. Padale se države u Latinskoj Americi, radili su šta su hteli u Australiji i moje iskustvo govori da je sve ovo što se dešava otišlo predaleko, a da je jedini način da se ti kolonijalni zavojevači spreče - sjedinjavanje naroda i dražave u borbi protiv te nemani.

To za “Novosti” poručuje proslavljeni reditelj Emir Kusturica, komentarišuće tenzije izazvane subotnjim protestima i blokadama širom Srbije. On kaže da “jednom kad si pustio Rio Tinto da započne istraživanje kao da si vojnu silu pustio u dvorište”, ali se istvoremeno pita i zašto protesti koji se dešavaju danas “nisu dobili svoj zamah letos”:

- Odgovor je naravno politički. Približavaju se izbori, pa se onda inserti iz naše realnosti ubacuju u jednu dobru nameru, a onda nastaje opšta komplikacija, pa se postavlja pitanje ko će nas bolje zaštiti od Rio Tinta: da li ovi koji pretenduju da preko ekologije prezmu vlast ii aktuelna vlast. Kusturica naglašava da je “čvrsto uveren da se za političku vlast treba boriti svim legalnim sredstvima, ali ovde se očigledno ukrštaju svi oni elementi nama poznati od pada Miloševićeve vladavine”:

- Dakle nas od Rio Tinta hoće da zaštite nevladine organizacije kojima upravlja porodica Rokfeler i pretpostavljam da bi oni rado isterali i Kineze odavde, pa se postavlja logično pitanje: kako možemo da verujemo da Rokfeler finasnira isterivanje ili zaustavljanje Rio Tinta u Srbiji. Što bi rekli ovi na Jugu – Ja u to ne verujem.

Legendarni reditelj, podseća, međutim, da od Prvog srpskog ustanka, koji je bio autentičan, "nijedan prevrat nije postojao u našoj istoriji kojeg nisu izvele obaveštajne službe zapadnih sila, zaključno sa onim petooktobarskim”.

- I još jedna sumnja i ponavljanje - teško možemo verovati u to da Rokfeler finansira neke od pokretača ovog blokiranja Srbije i da pritom ima smisla za zdrav život Srba, a on bi trebalo i državi i narodu da bude najpreči.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi