„Mnogi su izrasli iz njegovog kaputa“: Mrkonjić je bio „narodski čovek“, supruzi je ostavio u amanet kako želi da bude sahranjen!

27.11.2021

20:21

0

Svake godine je, u ime stranke, polagao venac na grob Slobodana Miloševića, za koga je tvrdio da je ubijen u Hagu

„Mnogi su izrasli iz njegovog kaputa“: Mrkonjić je bio „narodski čovek“, supruzi je ostavio u amanet kako želi da bude sahranjen!
ana_bekuta_21102017_0002 - Copyright ATAImages/ Antonio Ahel

Milutin Mrkonjić, počasni predsednik Socijalističke partije Srbije, narodni poslanik, bivši ministar infrastrukture i bivši ministar saobraćaja Republike Srbije, rođen je 23. maja 1942. godine u Beogradu.

Diplomirao je 1968. godine na Građevinskom fakultetu u Beogradu, na katedri za puteve, aerodrome i železnice. Bio je rukovodilac obnove Srbije ispred Vlade Srbije posle NATO bombardovanja 1999. godine.

Bio je ministar za saobraćaj i veze u Vladi SRJ na čijem je čelu bio Milan Panić, a prethodno je ministarsku funkciju obavljao i u SFRJ – u Vladi Branka Mikulića.

Za poslanika u Skupštini Srbije izabran je 2007. godine, a u tom sazivu je obavljao i funkciju potpredsednika Skupštine. Na mestu potpredsednika Narodne skupštine Republike Srbije bio je od 8. maja 2007. godine. Nakon što je predsednik Skupštine Tomislav Nikolić podneo ostavku, Mrkonjić je preuzeo predsedavanje sednicama Skupštine kao najstariji od potpredsednika, do izbora novog predsednika Olivera Dulića 23. maja 2007. Te godine je Vlada Republike Srbije položila zakletvu pred njim.

 

Bio je kandidat SPS-a na predsedničkim izborima januara 2008. godine, kada je osvojio oko šest odsto glasova. Jula te godine, u vladi Mirka Cvetkovića, izabran je za ministra infrastrukture. Ministar saobraćaja bio je u vladi Ivice Dačića, a na tom mestu ga je nasledio stranački kolega Aleksandar Antić.

Bio je u Savezu komunista Jugoslavije do jula 1990, kada je, zajedno sa Slobodanom Miloševićem, postao jedan od osnivača Socijalističke partije Srbije. Septembra 2015. godine na sednici Glavnog odbora stranke, izabran je za njenog počasnog predsednika.

Svake godine je, u ime stranke, polagao venac na grob Slobodana Miloševića, za koga je tvrdio da je ubijen u Hagu.

24sedam/Goran Sivački
 

 

Odrastao je u centru Beograda. Kako je i sam pričao za medije, otac koji je bio radnik, usadio mu je želju za obrazovanjem, pa su i sestra i on završili Građevinski fakultet. Veliki deo života proveo je na gradilištima širom sveta, iako mu je radno mesto neretko bilo u zgradi Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici.

Trenirao je košarku u Radničkom na Crvenom krstu.

Oduvek su ga smatrali "narodskim čovekom", jer voli da se druži, a poznaje mnoge. U jednom od brojnih intervjua ispričao je da ima prijatelje i na vlasti i u opoziciji, te da nikada nije bio klasičan "partijaš".

ATAImages/ Antonio Ahel
 

 

„Mnogi su izrasli iz mog kaputa. Savremenik sam mnogih značajnih ličnosti, od Tita, preko Miloševića, Tadića, pa do današnje vlasti. Znam ih sve“, rekao je svojevremeno Mrkonjić.

Govorili su za njega da je „sa celom Srbijom na "ti"“.

Poznato je da je Mrkonjić godinama u emotivnoj vezi sa pevačicom Anom Bekutom, iako je i dalje u zvaničnom braku dugom više od tri decenije sa Draganom Dašom Mrkonjić, pravnicom po zanimanju.

Izjašnjavao se kao ateista, a supruzi je ostavio u amanet da ga sahrani u sanduku s petokrakom, jer je veran komunističkoj ideologiji.

„Ordenje koje sam dobio od Tita i Slobodana Miloševića ide sa mnom u sanduk. Mada, ordenje ću možda da poklonim Socijalističkoj partiji Srbije“, rekao je svojevremeno Mrkonjić.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike