Priština puca po šavovima: Prizivaju i rat, samo da ne ispune preuzete obaveze

25.11.2021

20:00

0

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, otvoreno govori da je za nezavisnost u odnosu na Srbiju, ali za zajednicu sa Albanijom

Priština puca po šavovima: Prizivaju i rat, samo da ne ispune preuzete obaveze
Kosovo Lj.K. - Copyright 24sedam/Lj.K.

Usred pokušaja Miroslava Lajčaka da dogovori nastavak dijaloga, stižu nove sramne optužbe iz Prištine na račun Beograda. Što su poruke međunarodne zajednice jače da se sedne za pregovarački sto, to Priština sve više opstruira i napada Beograd.

Poslednja u nizu je ministarka spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala koja je Beograd optužila praktično da izaziva rat. Ona je pozvala da se moraju preduzeti "hrabri koraci protiv onih koji u regionu promovišu destabilizaciju susednih zemalja, kao što su Srbija, Rusija i delom Kina".

-Bolno je, ali nažalost tačno, da je rat ponovo postao prava pretnja za Balkan, izjavila je Gervala. 

Bljerim Velja, šef kabineta predsednice tzv. Kosova Vjose Osmani optužio je ponovo predsednika Srbije Aleksandra Vučića da "promoviše malignu ulogu predsednika Rusije Vladimira Putina u regionu". 

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, otvoreno govori da je za nezavisnost u odnosu na Srbiju, ali za zajednicu sa Albanijom.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da Kurti, dok optužuje druge za destabilizaciju regiona, zapravo on lično ugrožava regionalni mir.

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak boravi na KiM u sklopu priprema susreta na najvišem nivou u okviru pregovaračkog procesa, a koji bi prema planovima Brisela trebalo da se održi do kraja godine. Lajčak se utorak u Beogradu sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a u ponedeljak je u Beču razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem o napretku u dijalogu.

Petković je odgovorio i na optužbe Donike Gervale da Srbija i Rusija žele da destabilizuju region, poručujući da je „jedini destabilizujući faktor u regionu zapravo Aljbin Kurti“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će po povratku iz Rusije uputiti pismo svim šefovima država i vlada u kojem će zatražiti objašnjenje i odgovor na pitanje - kako je moguće da Aljbin Kurti govori o ujedinjenju Kosova i Albanije, a da na to svi u Evropi ćute i da li bi, na slične izjave iz Srbije, takođe ćutali.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A
Vučić i Putin u Sočiju

"Po kom principu je Albancima sve dozvoljeno, a Srbima sve zabranjeno?", pitao je Vučić.

Inače, iz EU, na pitanje da li će i kako EU reagovati na ponovljene izjave Aljbina Kurtija o ličnoj želji za ujedinjenjem sa Albanijom, što direktno podriva dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine kome posreduje Unija, poručuju da EU ne komentariše "hipotetičke scenarije", a da su očekivanja EU od lidera na Zapadnom Balkanu jasna i nepromenjena.

Zanimljivo je i da u jeku dogovora oko nastavka pregovora, Priština zabranjuje ulazak na KiM Pteru Petkoviću, a portparol EU Peter Stano, pozvao je Prištinu da ponovo razmotri ovu odluku.

"Znamo da je poseta gospodina Petkovića bila adekvatno najavljena i u skladu sa sporazumom o posetama zvaničnika. Pozivamo Kosovo da razmotri svoju odluku i dozvoli ovu posetu", rekao je Stano.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike