Lajčak nastavio razgovor sa predstavnikom Prištine, posle sastanka se oglasio i Bisljimi

17.11.2021

14:02

0

Sastanak je održan nakon jučerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine

Lajčak nastavio razgovor sa predstavnikom Prištine, posle sastanka se oglasio i Bisljimi
Miroslav Lajčak Besnik Bisljimi Twitter - Copyright Twitter/MiroslavLajcak

Specijani predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, održao je danas u Briselu dodatne konsultacije sa glavnim pregovaračem Prištine, Besnikom Bisljimijem.

Sastanak je održan nakon jučerašnje runde dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj dve delagacije ponovo nisu sele za isti sto zbog odbijanja Prištine da razgovara o svojoj obavezi formiranja Zajednice srpskih opština.

Blislimi je nakon današnjeg sastanka sa Lajčkom izjavio da su sa EU posrednicima nastavljeni razgovori o energetici, sudbini nestalih i predstavljanju tzv Kosova u regionalnim forumima.

Glavni pregovarač Prištine je dodao da se juče nije sastao sa delegacijom Beograda zbog stava Prištine da se ne razgovara o ZSO.

Iz delegacije Beograda za Tanjug je sinoć potvrđeno da su sastanci srpskih predstavnika sa EU posrednicima okončani juče.

U ovom trenuku se ne zna kada će dijalog Beograda i Prištine biti nastavljen u Briselu bilo na nivou eksperata ili visoko političkom nivou.

Bisljimi optužuje Beograd

Pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi odbacio je optužbe Beograda da je za izostanak tripartitnog sastanka u Briselu kriva kosovska strana, prenosi Koha.

On je rekao da postoji načelni dogovor po kome se na zajedničkim sastancima razgovara samo o temama sa kojima se obe strane saglase. 

Povodom insistiranja Beograda da se u Briselu razgovara o Zajednici srpskih opština, Bisljimi kaže da kosovska strana ne želi sada da razgovara o pitanjima koja se tiču manjinskih zajednica, jer bi ona, prema njegovim rečima, trebalo da budu deo sveobuhvatnog sporazuma.

Prema rečima Bisljimija, kako je prenela Ekonomija onlajn, potpisano je 30 sporazuma i ne treba ih rangirati tako da se neki od njih smatraju da su od prve a neki od druge važnosti, i da zbog toga Srbija ne može da insistira samo na sporazumu kao što je onaj o Zajednici.

"Srbija trenutno ne sprovodi 25 sporazuma i ima kredibilitet "nula" da iznese na sto temu koja je interesuje. Nama je važnije finansiranje Preševske doline od udruživanja srpskih opština. Ako krenemo sa takvim uslovima, onda nas to nikuda neće odvesti“, rekao je Bisljimi.

Ðakobi: Završite to

Otpravnik poslova u ambasadi SAD u Prištini Nikolas Ðakobi izjavio je danas da podržava izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka koji je rekao da je vreme za stvaran napredak u dijalogu i poručio da je vreme da se on okonča.

 

 

On je na svom Tviteru napisao to, a povodom poslednje runde tehničkog dijaloga koje je Lajčak imao odvojeno sa delegacijama Beograda i Prištine.

"Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je u pravu, krajnje je vreme za stvarni napredak u dijalogu Kosova i Srbije. Završite to", napisao je Ðakobi.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike