Nova runda pregovora: Dijalog Beograda i Prištine do kraja godine

15.11.2021

17:12

0

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj najavio je novi dijalog

Nova runda pregovora: Dijalog Beograda i Prištine do kraja godine
Žozep Borelj - Copyright Profimedia

Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je novu rundu pregovora Beograda i Prištine do kraja godine.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je večeras da bi do kraja godine trebalo da se održi još jedna runda pregovora između Beograda i Prištine u Briselu, kao i da Unija očekuje od dve strane da potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume.

- Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, očekujemo da Srbija i Kosovo potpuno poštuju ranije dogovorene sporazume, da naprave brz napredak u normalizaciji odnosa. Imaćemo, nadam se, još dijalog između Beograda i Prištine na visokom nivou u Briselu do kraja godine - kazao je Borelj novinarima posle sastanka šefova diplomatije zemalja EU na kojem su učestvovali i partneri iz istočne Evrope.

On je pozvao lidere obe strane da se odazovu njegovom pozivu za dijalog.

Borelj je naglasio da se "podrazumeva da, ukoliko države Zapadnog Balkana žele da budu članice EU, moraju da dele iste poglede kao EU".

- Dakle, trebalo bi da gledaju na svet isto kao i mi, da dele poglede, analize, razgovaraju...Ne moraju slepo da se slažu sa nama, ali mi želimo da usko sarađujemo. Biće im lakše kada vide kakav je naš pogled na svet, da se usklade sa time - naveo je Borelj.

Nedavno se visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije, sreo sa Aljbinom Kurtijem, a nakon razgovora u Parizu, na svom Tviter nalogu napisao je da su pričali „o hitno potrebnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine“.

 

 

Borelj se sa Kurtijem sreo na marginama Pariskog foruma o miru, a naveo je da je sa Kurtijem razgovarao o „regionalnoj saradnji, borbi protiv korupcije i hitno potrebnom napretku u dijalogu Beograda i Prištine“.

- Dotakli smo se i evropskih integracija, predstojećoj diskusiji Saveta za spoljne poslove EU o Zapadnom Balkanu i bilateralnog angažovanja - objavio je Borelj.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike