Još jedan intervju Aljbina Kurtija i poruka da neće formirati Zajednicu srpskih opština

07.11.2021

14:11

1

Uprkos porukama iz Brisela, ali i Vašingtona da se preuzete obaveze moraju ispuniti, Kurti tvrdi da ZSO neće biti formirana

Još jedan intervju Aljbina Kurtija i poruka da neće formirati Zajednicu srpskih opština
Aljbin Kurti Youtube printscreen KlanKosova - Copyright Youtube printscreen KlanKosova

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovio je da sporazum o Zajednici srpskih opština ne može da se sprovede, "jer to nije dozvoljeno Ustavom". U intervjuu za Dojče vele, Kurti je ponovio i tvrdnju da bi zajednica na etničkoj osnovi bila "Republika Srpska na Kosovu".

"To je urađeno u Dejtonu, gde je izgrađena Republika Srpska koja je tu za Beograd, a ne za Srbe. Slično to žele i na Kosovu. Beograd na sličan način želi da na Kosovu ima državu koja se neće zvati republika već ZSO", rekao je Kurti.

Tvrdi da je 2013. godine bilo pritisaka na kosovske poslanike da usvoje sporazum o ZSO i navodi da su danas na čelu institucija u Prištini tri osobe koje su tada bile protiv tog sporazuma, a to su pored njega i predsednica Vjosa Osmani i predsednik skupštine Glauk Konjufca.

Podsećanja radi, Aljbin Kurti nedavno je u intervjuu za britanski "Dejli telegraf" optužio Srbiju da preti da izazove treći balkanski rat. On je optužio Srbiju da se ponaša kao Nemačka između dva svetska rata.

U intervjuu za BBC Kurti je izjavio Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da to neće dozvoliti, bez obzira na to da li se nalazi na vlasti ili u opoziciji. On je ponovio u emisiji "Hard Talk" na britanskom BBC-ju da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, kao i da je to razlog zašto je pobedio na izborima, jer građani od njega očekuju da spreči, kako je rekao, "bosnizaciju Kosova".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike