Jasna poruka Kurtiju iz Brisela: Dogovoreno u dijalogu se mora primeniti

04.11.2021

12:12

0

Prilikom postizanja sporazuma 30. septembra, EU je najavila da će formiranje ZSO biti na stolu naredne rude razgovora Beograda i Prištine, koji se u Briselu očekuju tokom novembra

Jasna poruka Kurtiju iz Brisela: Dogovoreno u dijalogu se mora primeniti
Copyright Peter Stano, Youtube printscreen

Portparol EU Peter Stano, ponovio je danas da EU očekuje da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, primene na terenu.

Povodom medijskih navoda koji prenose stav premijera privremenih kosovskih institucija, Aljbina Kurtija, da tzv. Kosovo neće formirati ZSO, Stano ponavlja da EU ”ne komentariše izjave drugih” i da je ”jasna u svojim pozicijama” kada je reč o primeni dogovorenog u dijalogu.

”Moramo učiniti sve da se dogovoreno i primeni”, poručio je Stano.

Prilikom postizanja sporazuma 30. septembra, kojim je okončana blokada administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, EU je najavila da će formiranje ZSO biti na stolu naredne rude razgovora glavnih pregovarača Beograda i Prištine, koji se u Briselu očekuju tokom novembra.

Ministarka spoljnih poslova u prištinskoj vladi Donika Gervala izjavila je pred Odborom za evropske integracije u kosovskom parlamentu da kosovska vlada radi na dobijanju priznanja od pet zemalja EU, koje još nisu priznale Kosovo, te da Sporazum o ZSO neće biti sproveden.

I kosovska predsednica Vjosa Osmani, u intervjuu za Kanal 10 izjavila je da Kosovo neće menjati Ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike