Kurti napada i Srbe preko Drine: Izgubljeni rejting spasava pretnjama?

04.11.2021

19:15

0

Lider Samoopredeljenja na lokalnim izborima ostao bez 170.000 glasova u odnosu na februarske izbore na kojima ih je osvojio više od 400.000

Kurti napada i Srbe preko Drine: Izgubljeni rejting spasava pretnjama?
Aljbin Kurti - Copyright Profimedia

Uprkos svim porukama međunarodne zajednice da preuzete i dogovorene obaveze moraju da budu i ispunjene, te da se očekuje nastavak dijaloga, premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti nastavlja sa provokacijama i optužbama, a sada otvoreno napada i Srbe preko Drine.

Lider Samoopredeljenja izgleda pokušava da napadima na Srbe podigne svoj rejting, budući da je na lokalnim izborima ostao bez 170.000 glasova u odnosu na februarske izbore na kojima ih je osvojio više od 400.000.

Kurti je u intervjuu za BBC izjavio da Beograd želi da Kosovo postane poput Bosne, ali da to neće dozvoliti, bez obzira na to da li se nalazi na vlasti ili u opoziciji. On je ponovio u emisiji "Hard Talk" na britanskom BBC-ju da Zajednica srpskih opština neće biti formirana, kao i da je to razlog zašto je pobedio na izborima, jer građani od njega očekuju da spreči, kako je rekao, "bosnizaciju Kosova".

- Godine 1991, 26. aprila, 14 opština sa srpskom većinom u BiH je formiralo ''Zajednicu''. Dana 9. januara 1992. godine oni su proglasili nezavisnost, 28. februara imali svoj ustav, a 1995. u Dejtonu postigli međunarodno priznanje. Zbog toga su ljudi glasali za mene - rekao je Kurti.

Povodom Kurtijeve poruke da na KiM neće dozvoliti "bosnizaciju", direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da Zajednica srpskih opština za Srbe na Kosovu i Metohiji ima isti značaj kao što Dejtonski sporazum ima za Srbe u BiH, te da se ove reči Kurtija ne mogu shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja srpskom narodu u pokrajini i kao neskriveno nipodaštavanje dijaloga Beograda i Prištine.

Tanjug/Sava Radovanović
Petar Petković

- Kojim to sredstvima Kurti planira da spreči formiranje ZSO? Kada znamo da mu dijalog nije jača strana, ali i da ne preza od militarizacije KiM, jednostranih nasilnih akcija i upotrebe teškog naoružanja i municije prema golorukim Srbima, jasno je na šta misli - istakao je Petković.

On je ukazao i da tu najnoviju i veoma opasnu Kurtijevu pretnju pažljivo treba da pročita i EU, koju moli da reaguje, jer je upravo EU podsrednik u dijalogu i garant sprovođenja potpisanih sporazuma.

Priština je budžetom za 2022. godinu predvidela 100 miliona evra za Kosovske bezbednosne snage. Kurti je izjavio da je prvi put u budžetu predviđena podrška za Bujanovac, Preševo i Medveđu, tzv. Preševsku dolinu, kako Priština naziva te opštine na jugu centralne Srbije, i to u iznosu od dva miliona evra.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je pre nekoliko dana da odbijanje Prištine da ispuni ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom i bahatost i arogancija tamošnjih političara više govore o njima nego o Beogradu, a da bi na njihovo odbijanje da sprovedu Zajednicu srpskih opština odgovor trebalo da pruži Evropska unija.

Tanjug/Zoran Žestić
Aleksandar Vučić

Portparol EU Peter Stano ponovio je danas da EU očekuje da se svi dogovori postignuti u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, primene na terenu. 

Peter Stano, Youtube printscreen
Peter Stano

Prilikom postizanja sporazuma 30. septembra, kojim je okončana blokada administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak, EU je najavila da će formiranje ZSO biti "na stolu" naredne runde razgovora glavnih pregovarača Beograda i Prištine, koji se u Briselu očekuju tokom novembra.

Poslanici u Skupštini Srbije Ljubomir Marić i Danijela Vujičić, povodom najnovijih pretnji Aljbina Кurtija, pitaju da li je Kurti toliko ojačao pa može otvoreno u najgledanijem britanskom mediju da “lupa  šamare” onima koji su garancija sprovođenja Briselskog sporazuma i da šalje jasnu poruku da Srbima na Kosovu neće omogućiti ostvarivanje kolektivnih prava, na šta se vlast u Prištini obavezala i što je ratifikovala u pokrajinskom parlamentu.

 

Printscreen/24sedamTV
Danijela Vujičić

Naglasili su da Srbi na Kosovu jedino što vide kao šansu za opstanak i ostanak u toj pokrajini jeste upravo Zajednica srpskih opština. 

Nakon Kurtija, oglasila se i bivša šefica kosovskog pregovaračkog tima Edita Tahiri, koja je takođe optužila Srbiju za mešanje u unutrašnja pitanja zemalja u regionu i stvaranje takozvane velike Srbije. Tahirijeva je na Tviteru napisala da Srbija, uz pomoć Rusije, sada nastavlja stvaranje "velike Srbije" od Bosne i Hercegovine, pošto to nije uspela od Kosova.

- Tenzije oko podele Bosne i Hercegovine dostižu tačku ključanja, podstičući destabilizaciju i potencijalne ratove - napisala je ona.

Kurtijeve tvrdnje ponovile su nedavno i ministarka spoljnih poslova u prištinskoj vladi Donika Gervala i kosovska predsednica Vjosa Osmani. Gervala je izjavila pred Odborom za evropske integracije u kosovskom parlamentu da kosovska vlada radi na dobijanju priznanja od pet zemalja EU koje još nisu priznale Kosovo, te da Sporazum o ZSO neće biti sproveden. Vjosa Osmani, u intervjuu za Kanal 10, izjavila je da Kosovo neće menjati ustav kako bi uspostavilo Zajednicu srpskih opština.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike