Priština će pokušati da izazove incidente u tzv. Preševskoj dolini: Kurti šalje novac opštinama na jugu centralne Srbije

30.10.2021

18:41

1

Autor: Milan Ivanić

Anđelković ističe da Beograd ne sme da ostane nem na ovakvu provokaciju

Priština će pokušati da izazove incidente u tzv. Preševskoj dolini: Kurti šalje novac opštinama na jugu centralne Srbije
albin kurti medvedja bujanovac presevo - Copyright Profimedia/Googlemap

Nacrtom budžeta za 2022. godinu, koji je u petak usvojila vlada privremenih prištinskih institucija, u visini od 2,74 milijarde evra, prvi put je predviđeno dva miliona evra za Albance u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa, na jugu centralne Srbije.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da je prvi put u budžetu predviđena podrška za tzv. Preševsku dolinu, kako Priština naziva te tri opštine na jugu centralne Srbije, u iznosu od 2 miliona evra.

Printscreen / Youtube / Jutarnji Program TV Happy
 

Politički analitičar Dragomir Anđelković za 24sedam kaže da je ovaj potez tzv. države Kosovo skandalozan.

- Na ovaj način Priština krši Rezoluciju 1244, kao i sporazum koji imaju sa svojim zapadnim saveznicima i protektorima o tzv. nadgledanoj nezavisnosti. Konačno, krši i model kojima je tzv. država Kosovo definisana kao multietničko društvo. Naime, čak i prema stavovima onih koji su podržali lažnu nezavisnost odnosno secesiju, tzv. Kosovo nije nacionalna albanska država, nego multietnička zajednica. Kao takva, ona ne može da nastupa kao zastupnik albanske manjine u regionu – rekao je on.

Anđelković dodaje da Beograd ne sme da ostane nem na ovakvu provokaciju.

- Tu se ne radi samo o kršenju našeg Ustava, nego i o kršenju dogovora sa njihovim zapadnim partnerima. Zato ovo Beograd treba jasno da istakne Briselu i Vašingtonu – istakao je on.

Politički analitičar upozorava i na moguće incidente u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa.

Youtube printscreen
 

- Prištinske vlasti će pokušati da prave simetriju između severa Kosmeta i tzv. Preševske doline. Oni će svakako pokušati da prave probleme, ali za to nemaju kapacitete – istakao je on.

Anđelković je objasnio i besmislenost naziva “Preševska dolina”.

- Zapravo, nikakva “Preševska dolina” ne postoji. Takav termin do devedesetih godina nije postojao. Radi se o izmišljotini Albanaca koja ima za cilj da se stvori predstava da postoji neka istorijski utemeljena teritorija – kazao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike