Novi komandant Kfora izričit: KBS ne mogu na sever Kosova bez mog odobrenja

31.10.2021

10:39

0

Kajari je dodao da neće komentarisati politička pitanja jer, prema njegovim rečima, dodatna vrednost Kfora počiva na njegovoj nepristrasnosti i usredsređenosti na svakodnevnu primenu mandata UN

Novi komandant Kfora izričit: KBS ne mogu na sever Kosova bez mog odobrenja
ferenc Kajari komandant kfora facebook - Copyright Facebook/Kfor

Novi komandant Kfora, mađarski brigadni general Ferenc Kajari, izjavio je da bi za raspoređivanje snaga KBS na severu Kosova bilo potrebno njegovo odobrenje kao komandanta Kfora.

"Trenutna bezbednosna situacija je generalno stabilna, a Kfor nastavlja da svakodnevno sprovodi svoj mandat - koji proističe iz Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, da doprinosi bezbednom i bezbednom okruženju, kao i slobodi kretanja na Kosovu, za dobrobit svih zajednica koje ovde žive", rekao je Kajari u intervjuu za Kosovo onlajn.

Odgovarajući na pitanje da li postoje okolnosti pod kojima bi Kfor dozvolio snagama KBS da dođu na sever Kosova, Kajari kaže da Kosovske bezbednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da budu ovlašćene od komandanta Kfora pre bilo kakvog raspoređivanja na severu Kosova.

"Kosovska policija može slobodno da se kreće po celom Kosovu. NATO očekuje da lokalne institucije nastave da se pridržavaju tog sporazuma. U svojim prvim nedeljama sastao sam se sa ključnim rukovodiocima institucija na Kosovu, koji su me uverili da će pre bilo kakve akcije postojati odgovarajuća koordinacija sa Kforom i da će raspoređivanje KBS-a na severu Kosova i dalje biti zasnovano na prethodnom obaveštenju i odobrenju od strane komandanta Kfora", rekao je on.

Kajari je dodao da neće komentarisati politička pitanja jer, prema njegovim rečima, dodatna vrednost Kfora počiva na njegovoj nepristrasnosti i usredsređenosti na svakodnevnu primenu mandata UN. "Ovo je ključno za bezbednost svih zajednica koje žive na Kosovu i za stabilnost širom regiona. Naravno, mi pažljivo pratimo situaciju i održavamo vidljivo, snažno i agilno prisustvo na terenu, širom teritorije Kosova", istakao je on.

Odgovarajući na pitanje da li će Kfor nastaviti da radi na zajedničkim patrolama sa Vojskom Srbije, Kajari navodi da KFOR ima dugogodišnju, odličnu saradnju sa Vojskom Srbije, na svim nivoima odgovornosti, počev od komandanta Kfora do patrolnih jedinica.

24sedam/Goran Sivački
 

"Kforova zajednička komisija za zajedničku implementaciju osnovana je u skladu sa Kumanovskim sporazumom 1999. godine, u cilju stvaranja efektivne saradnje sa Vojskom Srbije. Govorim redovno sa načelnikom odbrane Srbije - generalom Milanom Mojsilovićem koristeći dobro uspostavljenu liniju komunikacije koju su uspostavili moji prethodnici na čelu KFOR-a", kazao je on i dodao da će KFOR nastaviti da blisko sarađuje i sa Vojskom Srbije i sa Kosovskim bezbednosnim organizacijama na obezbeđivanju bezbednosti širom Kosova.

"Tako će se sinhronizovane patrole sa Vojskom Srbije nastaviti duž administrativne granice", rekao je komandant Kfora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike