Priština sprema novi upad na sever Kosmeta: Cilj trafostanica Valač, glavno elektročvorište na severu!

27.10.2021

14:14

0

Autor: I. P.

Preko trafostanice Valač dostavlja oko 80 odsto električne energije za sever Kosova

Priština sprema novi upad na sever Kosmeta: Cilj trafostanica Valač, glavno elektročvorište na severu!
Kurtijeva policija na KiM - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Pixabay

Opasnost od novog pokušaja Prištine da upadne na sever Kosova je realna i upozorenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića su na mestu, a to pokazuje i pojačno obaveštajno delovanje pripadnika KFOR-a u Valaču, izjavio je danas predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun.

U izjavi za Tanjug, Drecun je kazao da poslednjih nekoliko dana pripadnici KFOR-a intenzivno prikupljaju informacije obaveštajnog karaktera o trafostanici Valač koja se nalazi na području opštine Zvečan.

- To ukazuje na mogućnost da se pripremaju jednostrane akcije Prištine na severu Kosova i da njihov cilj može da bude zauzimanje trafostanice Valač, rekao je Drecun.

Drecun je podsetio da se preko trafostanice Valač dostavlja oko 80 odsto električne energije za sever Kosova.

Ukazao je i da je 6. maja u parlamentu samoproglašene države Kosovo usvojena odluka kojom se kosovski operator KOSTT obavezuje da u ime onih građana koji žive na severu Kosova, a ne plaćaju struju kosovskim privremenim institucijama, on preuzme na sebe tu obavezu.

- U Prištini je krajem septembra bilo tumačenje da KOSTT nema više para da plaća i da bi taj rok trebalo da istekne 1. oktobra. Međutim, po odluci koja je usvojena 6. maja u parlamentu u Prištini taj rok ističe 6. novembra, rekao je Drecun.

Zbog toga je, kaže, tada moguće očekivati da nakon isteka tog roka Priština pokuša da jednostranim, a svakako i nasilnim akcijama, uz upotrebu specijalnih jedinica ROSU, pokuša da uspostavi kontrolu, odnosno da preduzme glavno elektorčvorište na severu, a to je trafostanica Valač.

Na pitanje to što je predsednik Vučić u kontekst očekivanja akcija Prištine pomenuo da Priština čekaTurke, Drecun je objasnio da su vlasnici kosovske elektrodistribucije neke turske kompanije i da će Turska upravo zbog tih kompanija biti zainteresovana da se uspostavi sistem naplate na severu Kosova.

- Turska je sigurno jedna od zainteresovanih strana i sigurno postoje neke aktivnosti Turske na tom planu. Milsim da je Turska ta koja bi mogla da utiče na Prištinu da odustane od jednostranih akcija na severu, jer to ne vodi nikakvom rešavanju problema već novoj destabilizaciji, zaključio je Drecun.

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike