"Niko izvan Patrijaršije SPC ne zna kolika je razlika između dve verzije Temeljnog ugovora"

12.08.2021

12:07 >> 12:14

0

Izmenjeni tekst niko sem nadležnih nije video, na dogovoru oko ugovora će se još raditi

"Niko izvan Patrijaršije SPC ne zna kolika je razlika između dve verzije Temeljnog ugovora"
Patrijaršija - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Niko izvan Patrijaršije SPC ne zna kolika je razlika između dve verzije Temeljnog ugovora osim što znamo da je potpredsednik crnogorske vlade Dritan Abazović rekao da je iz ugovora izbačeno sve što ne odgovara Crnoj Gori, kaže verski analitičar Draško Ðenović.

U izjavi za Tanjug Ðenović kaže da je teško reći šta je u tekstu Temeljnog ugovora koji je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić poslao patrijarhu SPC Porfiriju, tačno izbačeno u odnosu na tekst, koji su po navodima iz patrijaršije, obe strane zajednički utvrdile, usaglasile i dogovorile da potpišu 27. maja u Patrijaršiji u Beogradu.

On primećuje da taj izmenjeni tekst niko “sem nadležnih nije video” i dodaje da pretpostavlja će se na dogovoru oko ugovora još raditi.

Porfirije je na poziv Krivokapića da potpišu Temeljni ugovor, u čiji je tekst kako je navedeno iz patrijaršije Vlada Crne Gore unela veliki broj izmena, odgovorio da je predložene izmene uputio određenoj stručnoj komisiji koja će ih razmotriti po okončanju sezone godišnjih odmora, a stručno mišljenje će dati Sinod.

pročitajte još

-Teško je reći šta je sve bilo sporno. Mislim da je ovde reč o tome da je Crna Gora izbacila određene garancije što se tiče imovine SPC u Crnoj Gori, rekao je Ðenović.

On kaže da je teško reći da li će ugovor i kada biti potpisan, podseća da su neki predviđali da će to biti prilikom uvođenja novog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na dužnost, početkom septembra, ali ocenjuje da je to suviše rano i da će morati još da se radi na ugovoru.

Đenović ističe da se može dogoditi i da uopšte ne dođe do potpisivanja Temeljnog ugovora, čime bi, kaže, najveći deo vernika u Crnoj Gori ostao bez ugovora, s obzirom da su, podseća, vernici katoličke crkve, islamske i jevrejske zajednice već potpisali ugovor sa Crnom Gorom.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike