Osmani sahranila Tadića: Niz gafova predstavnice Prištine tokom Sednice Saveta bezbednosti UN (VIDEO)

15.10.2021

17:34

0

Autor: I. P.

Odgovarajući na repliku ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, Vjosa Osmani je rekla da je u Srbiji ubijen bivši predsednik Srbije Boris Tadić

Osmani sahranila Tadića: Niz gafova predstavnice Prištine tokom Sednice Saveta bezbednosti UN (VIDEO)
un savet bezbednosti - Copyright Printscreen/YouTube/United Nations

Na početku sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija došlo je do manjeg nesporazuma kada je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pokušala da zauzme svoje mesto, pre nego što ju je predsedavajući SB UN, kenijski ambasador Martin Kimani pozvao da to učini.

Kimani je prvobitno pozvao šefa srpske diplomatije Nikolu Selakovića da učestvuje na sednici, a potom krenuo da pozove generalnog sekretara UN Zahira Tanina da se obrati.

Međutim, pre nego što je završio s pozivanjem Tanina, Osmani je krenula da sedne za svoje mesto.

- Molim vas, sačekajte da pozovem strane za sto, opomenuo je predsedavajući Osmani, nakon čega se ona povukla.

Printscreen/YouTube/United Nations
 

 

Nakon što je završio sa pozivanjem Tanina, a potom pozvao i Osmani da učestvuje na sastanku, predsednica privremenih prištinskih institucija sela je na svoje mesto.

Odgovarajući na repliku ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića, Vjosa Osmani je rekla da je u Srbiji ubijen bivši predsednik Srbije Boris Tadić, što se moglo čuti u direktom prenosu sa sednice Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Osmani se kasnije, posle reakcije ministra Nikole Selakovića, ispravila i rekla da je mislila na Zorana Đinđića, a njega je nazvala bivšim predsednikom Srbije.

Podsećamo, Zoran Đinđić je bio premijer Vlade Srbije.

Osmani je napade na imovinu Srpske pravoslavne crkve nazvala "navodnim".

Ambasador Srbije u SAD Marko Ðurić pojavio se na sednici Saveta bezbednosti UN o KiM sa zaštitnom maskom, koja na sebi ima logo Zajednice srpskih opština.


Fotografije na kojima se vidi Ðurić sa maskom objavilo je i Ministarstvo spoljnih poslova na svom nalogu na Tviteru.

- Naš tim se sprema za redovnu sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o izveštaju generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša o radu Unmika, navodi se u poruci ministarstva na Tviteru.

 

Potom je Misija Srbije pri UN uložila protest zbog obeležja takozvanog Kosova na maskama predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani i članova delegacije Prištine.

Osmani i članovi prištinske delegacije pojavili su se sa obeležjima tzv. Kosova na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj stanju na KiM.

Ona je na sakou okačila bedž sa obeležjem tzv. Kosova, dok je jedna od članica njenog tima stavila crnu masku sa zastavom Kosova.

Još jedan muškarac u pratnji Osmani okačio je mali bedž sa obeležjem tzv. Kosova na svom sakou.

Predstavnik Rusije Vasilij Nebenzja uključio se zatim i naveo da je propaganda ono što je govorila predstavnica lažne države Kosovo Vljosa Osmani i rekao da nije bila ubedljiva.
 

- Vaše zapaljive reči neće promeniti činjenice - rekao je Nebenzja i rekao da je situacija na Kosovu i Metohiji pogoršana zbog jednostranih akcija Prištine.

Nebenzja je podsetio na nedavne napade ROSU na apoteke i prodavnice. 

- To je pritisak na Srbe da bi napustili Kosovo (i Metohiju) - rekao je Nebenzja.

Rusija podržava poteze Beograda na provokacije lažne države Kosovo, podsetio je on.

On je objasnio i da lideri lažne države koriste jezik ultimatuma, a što šteti dijalogu i odnosima.

Nebenzja kaže da Priština želi provokacijama da odloži dijalog.

On je objasnio i da Priština ne poštuje Briselski sporazum, te da se ljudi ne vraćaju na Kosovu i Metohiji, ali i istakao problem sa strujom koji imaju Srbe na severu pokrajine.

Nebenzja poziva da se zaštiti srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji i da joj se prizna status ugrožene baštine.

Selaković pokazao uznemirujuće fotografije  

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković danas je u Njujorku u Ujedinjenim nacijama govorio o napadu ROSU na severu KiM, u kojoj je Priština upotrebila i vatreno oružje.

- Priština cinično ignoriše izveštaj Zahira Tanina - rekao je Nikola Selaković u drugom obraćanju SB.

Printscreen/YouTube/United Nations
 

- Više od 200.000 interno raseljenih Srba čeka da se vrati svojim kućama - objasnio je Selaković, te ukazavši na cinične reči Osmanijeve koja se hvali prihvatanjem izbeglica iz udaljenih zemalja.

Ministar je pokazao i uznemirujuće fotografije nedavno ranjenog Srećka Sofronijevića.

- Da li ovo pokazuje šampiona mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji? - pitao je Selaković i pokazao fotografije ranjenog Srećka Sofronijevića.

Još jedna replika Selakovića

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković optužio je večeras predsednicu privremenih prištinskih institucija Vjosu Osmani da laže, ocenivši da to može da čini jer "ne predstavlja nikog sem sebe" i zatražio od nje da ustane kada pominje predsednika Srbije Aleksandra Vučića jer je, kako joj je naglasio, on je i njen predsednik.

- Gospođo Osmani, morate da ustanete kad pomenete predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića jer je on i vaš predsednik. Morate da poštujete svog predsednika. A kasapini sa Balkana Hašim Tači, Kadri Veselji i drugi koji su kidnapovali nevine civile i trgovali njihovim organima su u zatvoru gde im se sudi - rekao je Nikola Selaković koji je Osmani u više navrata oslovio sa "državljankom Srbije".

On je optužio Vljosa Osmani da se ne oglašava o činjenici da je "lažna država Kosovo" zasnovana na ratnim zločinima i da su njeni "oci osnivači" u zatvoru, niti o srpskim žrtavama etničkog čišćenja i više od 200.000 rasljenih koji više od 20 godina čekaju da se vrate kući.

Selaković je ukazao da se za to vreme Priština hvali da prihvata izbeglice iz nekih dalekih zemalja.

- Dražavljanka Republike Srbije Osmani Sadriju priča bajke opisujući lažnu državu kao jednog od najvećih šampiona mira i stablinosti na Balkanu. Da li je ovo nešto što pokazuje šampiona mira i stabilnosti na svetu - 36-ogodišnji Srećko Sofronijević je teško ranjen pre dva dana? - upitao je Selaković.

Nazvao je bajkama priče o borbi protiv krijumčarenja i nelegalne trgovine.

- Njeni glavni argumenti su laži, i to je normalno jer ona može da laže. Njoj je to dozvoljeno jer ne predstavlja nikog sem samu sebe. Ja predstavljam međunarodno priznatu nezavisnu državu, članicu UN" - naglasio je Selaković i istakao da zato ne može da laže, već mora da govori istinu.

A istina je, kako je rekao, da jednostrane akcije Prištine uništavaju sve napore da se postigne održivo, sveobuhvatno rešenje kroz dijalog.

Istakao je i da je Beograd ispunio obaveze iz Briselskog sporazuma, a da to privremene prištinske institucije nisu učinile.

On je Prištini poručio da mora da prestane da laže o 20.000 žrtava seksualnog nasilja tokom rata jer ih je, prema izveštaju Unmika, bilo 912.

Selaković je rekao i da Srbija ulaže protest zbog činjenice da je "predstavnicima kancerogenog stvorenja u srcu Evrope (Kosovo) dozvoljeno da uđu u salu sa maskama lažne države".

Misija Srbije pri UN uložila je protest zbog obeležja takozvanog Kosova na maskama predsednice privremenih prištinskih institucija Vjose Osmani i članova delegacije Prištine.

Osmani i članovi prištinske delegacije pojavili su se sa obeležjima tzv. Kosova na današnjoj sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija posvećenoj stanju na KiM.

Ministar je objasnio da Vljosa Osmani može da laže SB jer ona predstavlja samo sebe.

Kina podržala Srbiju

Printscreen
 

Ambasador Kine pri UN rekao je da je pozicija Kine ista i da ona poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

On je kazao da Kina podržava da obe strane u okviru rezolucije 1244 SBUN pronađu održivo rešenje.

Takođe, istakao je, nastavak unilateralnih poteza Prištine zabrinjava Kinu i dodao da je dijalog jedino rešenje.

Kako je rekao treba uložiti napore da se ne bi dogodili potezi poput nedavnih na severu KIM.

- Zalažemo se za nastavak dijaloga. Srbija je pokazala volju da se kroz dijalog nađe rešenje. Bilo kakvi pogrešni potezi mogli bi da stave (tzv.) Kosovo na pogrešan put. Takođe smatramo da bi trebalo zaštititi interese kosovskih Srba -  rekao je predstavnik Kine.

Srpsku delegaciju na sednici SB UN predvodi ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je dogovoreno osnivanje Zajednice srpskih opština, prošlo je više od 3.000 dana, ali Zajednica srpskih opština i dalje nije uspostavljena.

Na današnjoj sednici SB UN razmatra se šestomesečni izveštaj UNMIK-a o stanju na Kosovu i Metohiji.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike