Posle dogovora u Briselu i poruke da ZSO mora biti formirana, Priština sve nervoznija

13.10.2021

06:04

0

Priština brine da gubi podršku zapada, kritike sve glasnije

Posle dogovora u Briselu i poruke da ZSO mora biti formirana, Priština sve nervoznija
kurti kosovo (18) - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Nakon smirivanja situacije na Jarinju, povlačenja specijalnih jedinica kosovske policije, te dogovora u Briselu o registarskim tablicama i jasne poruke da Zajednica srpskih opština mora da bude osnovana, u Prištini iz dana u dan raste strah da bi morala da ispuni obavezu preuzetu još pre osam godina.

Nervozu zvaničnici iz Prištine pokazuju i povodom održavanja skupa povodom 60 godina osnivanja Samita nesvrstanih u Beogradu.

24sedam/Katarina Mihajlović
 

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani tim povodom je optužila Srbiju da zloupotrebljava status zemlje posmatrača te da je cilj da "iskrivi" istinu i pozvala države koje su priznale nezavisnost Kosova da "ne padaju na propagandu Srbije". 

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da ovim gestom Vjosa Osmani pokazuje opravdanu nervozu, jer joj je, kako je istakao, jasno da Kosovo svakoga dana gubi podršku na međunarodnom planu.

-Drago mi je da Osmanijeva pomno prati dešavanja u Beogradu, jer je prethodnih dana mogla da vidi i uveri se šta znače kredibilitet i međunarodni ugled, podrška i uspešna diplomatija, rekao je Petković u saopštenju za medije i ocenio da Osmani tako pokušava da umanji sopstvene političke neuspehe i nedostatke koji su, kako dodaje, nedavno bili očigledni i medijima u Prištini.

Optužbe na račun Beograda

Napadi na Beograd su učestali te i šef kabineta Vjose Osmani, Bljerim Velja, osvrćući se na održavanje Samita nesvrstanih u Beogradu, optužuje Srbiju da radi u skladu sa ruskim interesima kako bi se destabilizovao region.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Кurti zatražio je na nedavno održanom Samitu EU - Zapadni Balkan, na Brdu kod Кranja, da vrh EU kritikuje Beograd zbog "umešanosti srpske vojske na kosovskoj granici", leta borbenih aviona, kao i činjenice da je ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko otišao na administrativnu liniju. Međutim, u završnoj deklaraciji sa Samita, o tome nije bilo ni pomena, što pokazuje da Kurti nije dobio podršku.

Istovremeno, nakon sve jasnijih signala zapadnih partnera da se Briselski sporazum mora poštovati, te da Zajednica srpskih opština mora da bude osnovana, Kurti je sve više na udaru domaće javnosti. I sve to nepunih nedelju dana pred lokalne izbore.

Kurti gubi podršku

Analitičar Demuš Šaša kaže da je Evropska unija 30. septembra zvanično potvrdila da će osnivanje Zajednice srpskih opština biti jedna od narednih tema u dijalogu i da će o njoj biti reči do kraja ove godine, prenosi Koha.

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Arben Gaši izjavio je da Kurti ishitrenim postupcima ugrožava Kosovo povratkom ideje o ZSO sa izvršnim ovlašćenjima. On je poručio i da će Kurti dobiti odgovor na lokalnim izborima 17. oktobra.

Profimedia
Aljbin Kurti

Politički analitičar Visar Imeri smatra da je Kurtijev odnos prema medijima, kada su u pitanju predizborne ankete, veoma opasan, te da u njegovom nastupu u javnosti vidi izraz nervoze, prenosi Ekonomija onlajn.

Za razliku od anketa za opšte izbore 14. februara na kojima je Samoopredeljenje bilo na ubedljivom prvom mestu, ankete koje je sada sproveo "UBO Konsalting“ za lokalne izbore 17. oktobra ne stavljaju Kurtijevu stranku u dobar položaj.

Kurti je, u video poruci, nazvao rezultate ankete izmišljenim, ali je istu agenciju pohvalio kada je pre 14. februara sprovela ankete na kojima je Samoopredeljenje bilo na prvom mestu.

Ponovo ideja o razmeni teritorija

Bivši predsednik Ustavnog suda Kosova Enver Hasani ide korak dalje i ucenjuje Srbiju da, ukoliko želi Zajednicu srpskih opština, onda prvo mora da prizna Kosovo, prenosi Koha.

-Vi želite ZSO, mi želimo međunarodno priznanje od vas. To će doneti rezultat Kosovu. Svaki drugi put je začarani krug i drži Kosovo u zamrznutom sukobu, rekao je Hasani.

Kosovski političari aktiviraju i temu o razmeni teritorija, iako je međunarodna zajednica odavno poručila da o tome nema govora, a najavljuju i ujedinjenje sa Albanijom nakon što se konačno razreše odnosi sa Beogradom. 

Tako lider Pokreta za ujedinjenje Valjon Murati za Kosovo onlajn ocenjuje da će se, nakon neuspeha realizacije Zajednice srpskih opština, ideja o razmeni teritorija ponovo naći na pregovaračkom stolu. 

-Ne postoji drugi način osim da se do sporazuma dođe redefinisanjem granice. Albanski delovi Preševa, Bujanovca i Medveđe da se pridruže Kosovu, a srpski delovi Leposavić, Zubin Potok i Zvečan da se pridruže Srbiji, kaže Murati.

Dodaje da bi nakon toga Priština mogla da uspostavi odnose sa Tiranom.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike