Prebijanje, ranjavanje i maltretiranje: Ovako je Srbima sa Kosmeta izgledala ova godina

21.10.2021

08:20

0

Autor: M. I.

Samo u toku ove godine, na Srbe i njihovu imovinu izvršeno je više napada

Prebijanje, ranjavanje i maltretiranje: Ovako je Srbima sa Kosmeta izgledala ova godina
24sedam/Goran Sivački/YouTube

Srpski narod na Kosovu i Metohiji je već decenijama na meti napada. Posle 1999. godine, a pogotovo posle proglašenja nezavisnosti tzv. države Kosovo, napadi su postali još učestaliji. 

Samo u toku ove godine, na Srbe i njihovu imovinu izvršeno je više napada koje, praktično, niko iz međunarodne zajednice sa Zapada nije osudio.

Ovo je sapisak napada koji su dospeli do medija:

1. Mladiće u Kosovskoj Mitrovici tukli flašama uz psovke na albanskom

U Severnoj Mitrovici su 10. aprila napadnuta dva mladića srpske nacionalnosti, koji su sedeli u bašti kafića. Prema navodima policije tzv. države Kosovo, njih su dve nepoznate osobe napale flašama, i uputile im psovke na albanskom jeziku.

- Dok smo sedeli ispred kafea ‘Soprano’ prišla su tri nepoznata lica i udarala su nas flašama u glavu. To su verovatno Albanci, jer su nas psovali na njihovom jeziku, dok su nas udarali – rekao je Radomir Simović, jedan od napadnutih mladića.

Kosovo Online
 

Drugi mladić je tom prilikom zadobio vidne povrede po licu i otpušten je na kućno lečenje nakon ukazane medicinske pomoći.

- Ovo vidim kao napad na moju porodicu, ne na mene lično. Svi znaju šta se poslednjih godina dešavalo. Ovo je proganjanje, bukvalno nemamo više gde na kafu da sednemo - rekao je Miloš Rošić.

2. Miroslavu iz Velike Hoče Albanac slomio nos

Miroslav Lukić iz Velike Hoče pretučen je početkom maja jer je više puta prijavio da stoka jednog Albanca uništava žito i druge zasade Srba.

– Plašim se da se vratim kući, pretili su mi, govorili da im policija ne može ništa. Ti čobani su naoružani, oni su svi naoružani, ko ih se ne bi plašio – rekao je tom prilikom Lukić.

3. Maloletnici kamenjem gađali srpsku kuću u Vitini

Krajem maja, nekoliko dana zaredom, kamenjem je gađana kuća Aleksandra Jaćovića u tom mestu. Policija je kasnije otkrila da se radilo o đacima iz obližnje škole.

Portparol regionalne policije sa centrom u Gnjilanu Ismet Hašani izjavio je da je policija uz pomoć video-snimaka ustanovila da su kamenje u dvorište Jaćovića bacale maloletne osobe, đaci sa torbama na leđima, po povratku iz škole.

4. Hapšenje na Gazimestanu

Na Gaizmestanu tokom proslave Vidovdana, policija tzv. države Kosovo otimala je srpska obeležja od okupljenih Srba, a mladić iz Podgorice, Risto Jovanović, uhapšen je jer je pokušao da zaštiti monahinju od bahatog ponašanja albanskih policajaca. On je u pritvoru proveo mesec dana.

Risto Jovanović/Printscreen/Youtube/Kosovoonline
 

5. Napadnut dečak u Gojbulji

Trinaestogodišnjeg dečaka Nikolu Perića u selu Gojbulja nadomak Vučitrna pretukla je, 1. jula, grupa Albanaca.

Do napada je došlo dok je dečak igrao fudbal, kada su ga huligani napali, oborili na zemlju, pretukli i pokidali mu krstić koji je nosio oko vrata.

- Išao sam sa braćom, napali su nas Albanci, mene su bacili na zemlju i tukli su me, udarali su me po glavi, svuda su me udarali... Krstić su mi otkinuli s vrata i gazili – ispričao je dečak posle napada.

6. Napad na Dragicu Gašić

Dragica Gašić, prva srpska povratnica u Đakovicu, susrela se sa stravičnim napadima od kako je došla u svoj stan. Čak 11 nevladinih organizacija organizovalo je proteste i tražilo da se Gašićeva iseli, a na vrata njenog stana lepljene su slike preklanih žena.

Dragica Gašić, Printscreen / Youtube
 

Nedugo zatim stan joj je opljačkan, a vlasnici lokalnih prodavnica nisu želeli da prodaju hleb srpskoj povratnici.

Pored Dragice, na meti se našao i njen prijatelj koji joj je donosio hranu. Njemu su demolirana kola.

7. Precrtavanje ćirilice u Gračanici

Table sa dvojezičnim natpisom „Gračanica“ nepoznate osobe su, u julu, prefarbale crnim sprejom.

RTV Gračanica prinscreen
 

Natpis je prefarban na mestu koje je veoma blizu onom gde je, samo nekoliko meseci ranije, postavljen bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime UČK” na ulazu u Kišnicu, gde u stalnom strahu živi desetak preostalih srpskih porodica.

8. Napad na Ranka Bacića

Nepoznati napadači pretukli su Ranka Bacića (67). On je sa povredama lica i ruku hitno prebačen u bolnicu u Peći.

 

 

Ranko Bacić iz Dolca u opštini Klina, koji je interno raseljen u Veliku Planu, došao je na Kosmet kako bi izvadio dokumenta, koja su mu neophodna da ostvari pravo na povratak.

9. Prebijanje Nikole Perića kod Novog Brda

Nikola Perić, 23-godišnji mladić, pretučen je 9. avgusta u selu Zebince kod Novog Brda, kada je vraćao krave sa ispaše. Njega su napale dve osobe.

– Ne poznajem ih, niti znam ko su. Imaju oko 30-35 godina i napali su me iz čista mira – kratko je rekao Nikola.

Pretučeni mladić Nikola Perić, Kancelarija za KiM
 

Kako je ispričao prethodno jedan od očevidaca, Nikolu su zaskočili iz automobila.

– Na 20 metara od kuće, na putu mu je prišao automobil iz kog su izašle dve osobe i fizički ga napale. Dok smo mi iz dvorišta videli šta se dešava i krenuli prema njima, Nikoli su naneli povrede po glavi i drugim delovima tela. Uspeli su da pobegnu – ispričao je očevidac Dragan Vasić.

10. Trojica Albanaca pretukla Srbina u Severnoj Mitrovici

Trojica mladića albanske nacionalnosti pretukla su 17. avgusta u naselju Bošnjačka mahala u severnoj Mitrovici mladića srpske nacionalnosti

Jedan od napadača bio je pripadnik Кosovskih bezbednosnih snaga.

11. Opljačkana srpska kuća u Lipljanu

Nepoznate osobe opljačkale su, 31. avgusta, kuću Zorana Trajković u Lipljanu dok se sa suprugom Radmilom nalazio na godišnjem odmoru.

Oni su po povratku sa odmora zatekli otvorena vrata i premetačinu po sobama.

– Lopovi su odneli deo nakita, ogrlice, narukvice, prstenje i rasturili sve po kući. Ne mogu tačno da utvrdim šta je sve ukradeno. Sumnjamo da je kuća obijena 5. avgusta kada smo otišli na odmor. Kada smo ušli u kuću unutra su bile ptice i mačke – kazala je za Radmila Trajković.

12. Napad na srpsku kuću u Orahovcu

Kuća Mirjane Dedić (74) iz Orahovca kamenovana je 8. avgusta

- Još sam pod lekovima za smirenje, a i srčani sam bolesnik. Pomislila sam da je zemljotres kada su nasilnici, oko pola tri ujutru, obili katanac i ušli na sprat kuće. Udarali su nekim motkama, polomili su i prozore, ali ne znam zašto su to radili i šta su tražili. Iako bunovna usudila sam se da sa baterijskom lampom izađem na terasu i napadači su tada pobegli, ali sam prethodno pozvala komšiju koji mi je rekao da odmah pozovem policiju – ispričala je starica.

13. Napad policije na Srbe na Brnjaku

Pripadnici ROSU, u blizini administrativnog prelaza Brnjak, pretukli su 23. septembra trojicu srpskih mladića.

- Zoran Tomović, Jovan Takov i Dragiša Vlašković napadnuti su i pretučeni bez ikakvog povoda i razloga, nikoga nisu provocirali, već su postali mete samo zato što su Srbi – izjavio je tada Petar Petković iz Kancelarije za KiM.

14. Napad ROSU na Severnu Mitrovicu i Zvečan

Poslednji u nizu napada na Srbe sa Kosmeta je upad ROSU u Severnu Mitrovicu i Zvečan. Tom prilikom je na okupljene građane bačen suzavac, a pripadnici policije su koristili i bojevu municiju.

 

U Zvečanu je tada teško ranjen Srećko Sofronijević, koji je pogođen u leđa a metak mu je izašao na grudi.

14. Kamenovanje kuće u Peći

Kuća Rumene Ljubić (91), koja je uz porodicu sveštenika, jedina Srpkinja u Peći kamenovana je dva puta - 13. i 14. oktobra.

Prema rečima Miloša Dimitrijevića, predsednika Privremenog organa opštine Peć, na kući su polomljeni preostali čitavi prozori a štetu će joj osim Privremenog organa nadoknaditi i Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti