Incident u Gračanici, još jedna poruka Srbima da nisu poželjni na KiM

13.07.2021

05:35 >> 07:48

0

Oni do sada nisu, ni na koji način, pokazali volju i želju za normalnim životom sa nama, kao komšijama

Incident u Gračanici, još jedna poruka Srbima da nisu poželjni na KiM
Copyright RTV Gračanica printscreen

Table sa dvojezičnim natpisom „Gračanica“ nepoznate osobe prefarbale su crnim sprejom. Ovo je već četvrti incident na teritoriji opštine Gračanica za manje od mesec dana.

Tabla kojom se iz pravca Gnjilana obeležava ulaz u Gračanicu potpuno je prefarbana, dok je na drugoj tabli za izlaz crni sprej nanet samo preko natpisa na srpskom jeziku.

RTV Gračanica prinscreen

Natpis „Gračanica“ prefarban je na mestu koje je veoma blizu onom gde je pre nekoliko meseci postavljen bilbord sa natpisom “Sloboda ima ime UČK” na ulazu u Kišnicu, gde u stalnom strahu živi desetak preostalih srpskih porodica.

Za Srbe u Gračanici, a posebno u Kišnici, najnoviji incident ne predstavlja veliko iznenađenje, ali je svakako razlog za uznemirenost zbog poruke koja se na taj način šalje, prenosi RTV Gračanica.

– To je još jedan dokaz i poruka naših komšija Albanaca da ne žele da mi Srbi ovde živimo i da nas ne žele za komšije, iako im i ja i sve moje komšije poručujemo da želimo ovde da živimo u miru, u suživotu sa njima. Međutim, oni do sada nisu, ni na koji način, pokazali volju i želju za normalnim životom sa nama, kao komšijama – istakla je Snežana Jovanović, predsednik lokalnog odbora za bezbednost u Kišnici, i dodala da im je potrebna pomoć institucija i međunarodne zajednice, koja sve to nemo posmatra i ne reaguje.

Na izlazu iz Gračanice u pravcu Gnjilana su i putokazne table za Kišnicu, na kojima su pre više meseci ispisane preteće poruke. Table nisu zamenjene kao što nisu otkriveni ni počinoci, iako su upravo zbog bezbednosti Srba u ovom naselju na stubovima pored puta postavljene nadzorne kamere.

RTV Gračanica prinscreen

Da se ne radi o slučajnom incidentu, uverila se i ekipa RTV Gračanica. Za vreme snimanja prefarbanih tabli na vrlo prometnom magistralnom putu Priština – Gnjilane iz nekoliko automobila u prolazu televizijskoj ekipi je dobacivano „Kosovo republika“ i pokazivana su im dva prsta.

Nakon intervencije predsednika opštine Gračanica Srđana Popovića očišćena je tabla sa natpisom „Gračanica“ koju su nepoznate osobe prefarbale crnim sprejom.

pročitajte još

Da podsetimo, opština Gračanica podnela je prijavu zbog uništavanja javne imovine protiv N. N. lica koja su tokom noći crnim sprejom prefarbala tablu sa natpisom „Gračanica“.

Predsednik opštine Srđan Popović kaže da je Kosovska policija time što nije otkrila izvršioce ranijih incidenata otvorila prostor da se nastavi sa provokacijama srpskog stanovništva.

– Ovo je četvrti incident na teritoriji naše opštine za manje od mesec dana. Mi i dalje ne znamo ko konstantno hara opštinom tokom noći uništavajući javnu imovinu, lomi zastave srpske pravoslavne crkve i ispisuje grafite sa parolama UČK. Policija očigledno nije kadra da radi svoj posao dovoljno dobro, a institucije u Prištini i međunarodna zajednica ostaju neme nad sve učestalijim pritiscima – kaže Popović.

pročitajte još

Kako je to biti stalna meta napada samo zato što je Srpkinja, na svojoj koži ovih dana oseća Dragica Gašić, jedina povratnica u Đakovicu. Njoj komšije Albanci svakodnevno prete, uništavaju joj imovinu, brane joj da kupuje hleb u obližnjoj prodavnici, a povrh svega joj i lokalni zvaničnici dodatno otežavaju pokušavajući da dokažu da ona nema pravo na stan u koji se vratila posle 20 godina.

Prijatelji koji pokušavaju da joj pomognu takođe su na meti onih koji ne žele Srbe u svom susedstvu.

Vuksanu Gojkoviću, koji pomaže Dragici Gašić, izbušene su gume i skinute tablice na automobilu, dok je bio parkiran preko puta njenog stana.

Dragica Gašić, Printscreen / Youtube

Kancelarija za Kosovo i Metohiju obezbedila je dostavu hrane za nju i hrabrog Vuksana koji je čuva.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike