Nedelja usred srede: Opsadno stanje na KiM, Nesvrstani u Beogradu, Sreten Lukić stigao kući

13.10.2021

18:13

0

Novo borbeno vozilo "Lazanski" predstavljeno na sajmu naoružanja

Nedelja usred srede: Opsadno stanje na KiM, Nesvrstani u Beogradu, Sreten Lukić stigao kući
nedelja usred srede - Copyright AP Photo/Bojan Slavković 24sedam/Katarina Mihajlović AP Photo/Peter Dejong 24sedam/Goran Sivački

Kosovska policija izvela je jutros akciju u Severnoj Mitrovici i Zvečanu, te na Srbe koji su se okupili kako bi sprečili upad policije bacala šok bombe i suzavac, a jedan mladić ranjen je iz vatrenog oružja.

Ova akcija dogodila se samo dan pošto je u Beogradu završen komemorativni skup povodom 60 godina od prvog Samita nesvrstanih.

U Beogradu je otvoren i sajam naoružanja i vojne opreme, na kojem je predstavljeno borbeno vozilo "Lazanski", koje je nazvano po nedavno preminulom Miroslavu Lazanskom.

Sreten Lukić konačno je stigao kući u Beograd, gde će pod određenim uslovima čekati da mu istekne puna izrečena zatvorska kazna.

Opsadno stanje na Kosovu

Kosovska policija upala je jutros u nekoliko prodavnica i apoteka u Kosovskoj Mitrovici, uz obrazloženje da se sprovodi akcija protiv šverca robe, zbog čega su negodovali brojni Srbi uznemireni ovakvim postupkom policije. 

Ova akcija istovremeno je pokrenuta u nekoliko gradova na Kosovu, a policija je na Srbe bacila suzavac i šok bombe. Policija je, što se može videti na brojnim snimcima, koristila i vatreno oružje, a jedan Srbin teško je ranjen u Zvečanu. Predsednik Srbije ubrzo je po eskalaciji sukoba stigao u Rašku, gde su mu se obratili Srbi s Kosmeta tražeći od njega da ih zaštiti vojskom.

Nakon što ih je saslušao, Vučić je zamolio Srbe da izbegavaju nasilje, ali da će država biti tu za njih da ih zaštiti ako budu prinuđeni da brane život. 

 

 

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj, pozvao je na hitan prekid nasilja i jednostranih poteza na severu Kosova.

Nesvrstani u Beogradu, posle 60 godina

Jedan od najvećih multilateralnih skupova u Evropi ove godine, kojim je obeleženo šest decenija od osnivanja Pokreta nesvrstanih zemalja, održan je u Beogradu, uz prisustvo velikog broja stranih zvaničnika. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se zvaničnicima i zahvalio im se na dolasku rečima "Dobrodošli kući".

Usledili su brojni bilateralni sastanci, koji bi trebalo da rezultiraju jačom privrednom saradnjom Srbije sa tim zemljama. To je odlična prilika za našu privredu da obnovi nekadašnje dominantne pozicije na velikim tržištima koja i dalje predstavljaju ogroman potencijal, posebno za saradnju u oblasti poljoprivrede, ali i građevinarstva i IT industrije, smatraju ekonomski stručnjaci.

Sreten Lukić pušten iz zatvora

Policijski general Sreten Lukić, 9. oktobra je stigao u Srbiju iz haškog zatvora, odakle je pušten na uslovni otpust uz niz strogih mera koje ne sme da prekrši.

Između ostalog, Tribunal mu je zabranio komunikaciju s medijima, ali i odlazak na teritoriju Kosova i Metohije. On se pravila mora pridržavati sve do 7. januara 2026. godine, kada mu ističe puna kazna.

Haški tribunal podigao je u oktobru 2003. godine protiv Lukića optužnicu koja ga je teretila za navodne ratne zločine počinjene na KiM tokom 1999. Od aprila 2005. nalazio se u Haškom tribunalu, koji ga je osudio na kaznu od 22 godine zatvora, koja je 23. januara 2014. smanjena na 20 godina zatvora. Pre dve godine je izdržao dve trećine kazne, ali je predsednik Mehanizma u Hagu sve dosad ignorisao njegov zahtev za puštanje na uslovnu slobodu.

"Lazanski" predstavljen na Sajmu naoružanja

Borbeno vozilo "Lazanski", svečano je predstavljeno na sajmu naoružanja "Partner 2021". Na sajmu je bilo izloženo najvažnije teško naoružanje koje proizvodi naša namenska industrija. Novo višenamensko borbeno vozilo "Lazanski", koje je dobilo ime po preminulom vojnom novinaru i ambasadoru Miroslavu Lazanskom, ima takav nivo balističke zaštite da će, ako naiđe na minu koja sadrži u sebi 10 kilograma eksploziva, ljudi koji se nalaze u njemu proći bez povreda.

Na sajmu je bio izložen veliki broj drugih borbenih vozila, ali i raznih topova, tenkova, helikoptera, radara, sistema, sistema za logistiku... Tako su posetioci mogli da vide logistično vozilo "Oganj", čuvenu "Iglu", lanser raketa "Morava", "Strelu", PVO sistem "Kub" i razno drugo oružje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike