Briselska prazna obećanja način da se Rusija, Kina i Turska drže dalje od Balkana

07.10.2021

19:00

0

U deklaraciji se ne pominju rokovi ni datumi u vezi sa nastavkom procesa proširenja

Briselska prazna obećanja način da se Rusija, Kina i Turska drže dalje od Balkana
Tan2021-10-5_201829430_1 - Copyright Tanjug/AP/Darko Bandić

Lideri EU, uz saglasnost lidera Zapadnog Balkana, su na samitu EU-Zapadni Balkan u Brdu kod Kranja usvojili Deklaraciju kojom se potvrđuje posvećenost Unije procesu proširenja i najavljuje intenziviranje zajedničkog angažovanja u cilju sveukupne transformacije regiona. U deklaraciji se ne pominju rokovi ni datumi u vezi sa nastavkom procesa proširenja.

Na predlog Slovenije, uz podršku Austrije, da se integracije sprovedu do 2030, "veto" su uoči skupa, dok se pripremao tekst, kako saznaju "Novosti", stavile Francuska, Holandija i Danska. Sudeći prema izjavi odlazeće kancelarke Angele Merkel, i Nemačka je držala taj kurs.

- Učesnici su se saglasili da zemlje Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, ali nisam podržala da se odredi fiksni datum za njihovo pristupanje Evropskoj uniji. Zaista ne verujem u određivanje datuma, ali verujem u ispunjavanje naših obećanja. Kada se steknu uslovi, pristupanje može da se realizuje – rekla je ona.

Španski premijer Pedro Sančes izjavio je da njegova vlada podržava ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju u "najbližem vremenskom roku".

Slovenački premijer Janez Janša, koji je bio i domaćin skupa, potvrdio je da uprkos činjenici da makar i labavi vremenski okvir za buduće korake proširenja nije uvršćen u deklaraciju, da postoji velika spremnost država članica da se u narednoj deceniji postigne što veća evropska perspektiva Zapadnog Balkana.

Izjava austrijskog kancelara Sebastijana Kurca, međutim, ukazuje da se iza toga da EU stalno drži Zapadni Balkan na "kratkom povocu" stoji bojazan od upliva drugih sila na ovo područje. 

-Region nam je na srcu, jer nismo samo istorijski, geografski, ekonomski, već i ljudski povezani. Ako EU ne bude dala istinsku evropsku perspektivu moramo biti svesni da će druge supersile kao Rusija, Kina, ali i Turska imati značajniju ulogu u regionu – rekao je on, svesno ili nesvesno, otkrivajući šta se iza svega krije.

Dakle "otvoreni poziv u visoko društvo" nije samo radi Zapadnog Balkana već smanjivanje uticaja na evropskom kontinentu sila poput Rusije, Kine i Turske.

Nakon celodnevnih sastanaka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je zadovoljan činjenicom da su predsednici i premijeri EU četiri sata razgovarali o budućnosti Zapadnog Balkana.

TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr
 

- Imao sam mnogo bilateralnih razgovora. Ono što je za Srbiju značajno, to je da smo mogli da vidimo koje zemlje žele brže proširenje, a koje su veći skeptici. Mislim da smo sebe predstavili na dobar način i verujem da svoju poziciju možemo da popravimo u EU. I Grčka će nastaviti da podržava teritorijalni integritet Srbije i to je važna vest, naglasio je Vučić.

Neposredno pred Samit iz Brisela je nezvanično poručeno da proširenje Unije zavisi od brzine i kvaliteta reformskog procesa i ocenjuju da je Srbija na tom putu napravila značajan napredak poslednjih meseci.

- EU razmatra da li će do kraja slovenačkog predsedavanja biti otvoreni klasteri sa Srbijom. Srbija je napredovala i oblastima konkurentnosti, inkluzivnog rasta i zelene agende, navodi se u Briselu.

U Briselu dodaju da vrata EU nisu zatvorena, ali se do članstva ne može stići bez teških reformi, ali i političke hrabrosti za njihovo sprovođenje.

Ili dok EU može da drži Rusiju, Kinu i Tursku što dalje.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: M.I.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike