Zaplenjeni eksploziv, vatreno oružje, dronovi i protivtenkovsko oružje: Ovo su uhapšeni za terorizam na Kosovu

11.10.2021

14:43

0

Prema saznanjima policije i ranijih godina su dovođeni u vezu i hapšeni zbog terorizma

Zaplenjeni eksploziv, vatreno oružje, dronovi i protivtenkovsko oružje: Ovo su uhapšeni za terorizam na Kosovu
Specijalci ROSU - Copyright 24sedam/Goran Sivački

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova saopštilo je imena četiri osobe od petorice uhapšenih zbog sumnje da su pripremali bombaški teroristički napad, prenosi Kosovo onlajn pisanje Reporteri.

Uhapšeni su Ardian Đuraj iz Peći, Mentor Beljaka iz Prizrena, Ergim Silja i  Nehrudin Skenderi, koji su prema saznanjima policije i ranijih godina dovođeni u vezu i hapšeni zbog terorizma.

Tokom racije kod osumnjičenih su pronađeni eksploziv, vatreno oružje, dronovi i protivtenkovsko oružje.

Specijalno tužilaštvo saopštilo je da su uhapšeni osumnjičeni za krivična dela "priprema terorističkih dela ili krivična dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Kosova" u vezi sa krivičnim delom "počinjenje terorističkog dela" i "uvoz, izvoz, snabdevanje, transport, proizvodnja, razmena, posredovanje ili neovlašćena prodaja oružja ili eksploziva", kao i "neovlašćeno držanje, kontrola ili posedovanje oružja" po članu 366 stav 2 Krivičnog zakonika Kosova.

Stručnjak za terorizam Dževad Galijašević, nakon hapšenja petorice ekstremista na Kosovu optuženih za terorizam, kaže za Kosovo onlajn da je ova “grupa pala jer su planirali napade na vojnike Kfora, što se može videti po zaplenjenom oružju - eksplozivu, protivtenkovskim minama, dronovima".

Galijašević upozorava da postoji još takvih grupa na Kosovu.

-Situacija na Kosovu je bez sumnje opasna, prevashodno po srpsku manjinu. Na Kosovu terorizam funkcioniše u dva pravca, postoje podobni teroristi koji su obučavani i od strane specijalaca Rosu i koji su miljenici SAD, a ova petorica uhapšenih spadaju u drugu kategoriju, jer su imali planove u odnosu na zapadne vojne jedinice. Ovu grupu terorista stavljam u kategoriju onih koji ne podržavaju zapadno prisustvo na ovim prostorima. Ono što je Amerika uradila u Avganistanu može biti i okidač za delovanje ove grupe, a siguran sam da na Kosovu postoji još takvih grupa na slobodi, kaže Galijašević.

Printscreen/Youtube, NašaTV službeni kanal
Dževad Galijašević

Galijašević smatra da se veliki broj mladića sa Kosova, koji su išli u Siriju da ratuju, vratio radikalizovan.

-Za nasilje nad Srbima imate “podobne teroriste” koje podržavaju SAD i Priština, setite se samo martovskog pogroma iz 2004. godine. To je nasilje nad Srbima koje nije sakriveno, i Srbi na Kosovu su praktično postali evropski Indijanci koji su osuđeni da trpe udarce, i da se na njih kroz pretnje i nasilje vrši pritisak. S druge strane, u ovom trenutku SAD ne mogu više da razvrstaju teroriste na one koji su “podobni” i one koji rade sa Islamskom državom i ne žele zapad na ovim prostorima, ističe Galijašević.

Tužilaštvo je, nakon hapšenja, saopštilo da je ono rezultat višemesečne istrage i sprovođenja tajnih mera istrage i nadzora.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: I.K.

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike