Priština nije obavestila Beograd o pretrazi grobnica na Kosovu: Jedna od lokacija i Košare

09.10.2021

15:10

0

Autor: A. S.

Na Kosovu se još 1.632 osobe vode kao nestale, od toga skoro 600 Srba i drugih nealbanaca

Priština nije obavestila Beograd o pretrazi grobnica na Kosovu: Jedna od lokacija i Košare
Košare - Copyright Printscreen/YouTube

Komisija za nestala lica kosovske vlade najavila je početak pretrage pet lokacija, za koje se sumnja da su masovne grobnice Srba, nastale tokom oružanog sukoba na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine, a iz Komisije za nestala lica Vlade Srbije tvrde da su o tome obavešteni iz medija, prenosi Gračanica onlajn.

Četiri lokacije na Kosovu za koje se sumnja da su masovne grobnice Srba, nisu poznate javnosti, jer bi to, prema rečima predsednika prištinske komisije za nestale Andina Hotija, uznemirilo žrtve koje su pretrpele određeni vid nasilja.

- Većina naših institucija, manje više znaju koje su to lokacije, a posebno delegacija iz Beograda. Neke od lokaciju su i zahtevi delegacije iz Beograda. A jedna od njih koju mogu da spomenem bez problema je i Košare, koja nam je u radnoj agendi i verujem da ćemo ubrzo i tamo otići. U jedno budite sigurni, i vi, i sve porodice nestalih lica, da neće biti lokacije ili sumnje na lokacije za koje imamo informacije, bilo gde na teritoriji Kosova, za koje naravno imamo naloge, a koje nećemo istražiti - istakao je Hoti.

O najnovijim planovima i aktivnostima Beograd nije obavešten, tvrdi predsednik Komisije za nestala lica Republike Srbije Veljko Odalović.

- Ono što mi očekujemo, jeste da budemo pozvani da prisustvujemo kao posmatrači na tim lokacijama, onako isto kako mi pozivamo prištinsku stranu na lokacije koje su od njihovih interesa, a radi se o pretragama na središnjem delu Republike Srbije - rekao je Odalović.

Do sada su na teritoriji centralne Srbije ispitane 22 lokacije, sve za koje je Priština pokazala interesovanje, pa se očekuje da i kosovski zvaničnici ispune zahteve Beograda.

- Ja očekujem da će se i po našim zahtevima postupiti, verujem u to, jer prosto ne očekujem da se rade neke lokacije, a da se lokacije koje su od našeg interesa zaobiđu. Naravno, Priština ima apsolutno pravo da traži i radi pretragu na drugim lokacijama, gde ona ima informacije, a gde mi objektivno ne možemo, možda ne pokazujemo interes, ili nemamo informacije, a to su recimo ako imaju informacije gde se nalaze tela kosovskih albanaca, oni mogu čak i da nas ne pozovu, što ni na koji način nećemo smatrati kao da ne žele da sarađuju - dodao je Odalović.

Priština je uputila zahtev Beogradu da bi trebalo ispitati i rudnik Štavalj u okolini Sjenice, dok srpska strana već godinama traži pretragu Košara, Lapušnika kod Glogovca, okoline Prizrena, Suve Reke, Istoka, Kline, Gnjilana i Đakovice.  Međutim, Hoti tvrdi da su sve te lokacije već istražene.

- Na Kosovu do 2018. godine, tim procesom je rukovodio međunarodni faktor, dok kosovske institucije nisu imale izvršnu ulogu na tim lokacijama koje Beograd pominje. Sve te lokacije su međunarodne institucije na Kosovu istražile, ne jednom, nego više puta. Međutim, novi zahtevi koje je Beograd podneo za iste lokacije, ponovo su na agendi kosovskih institucija da se istraže. Ali nije istina da nisu istražene - ističe Hoti.

Na Kosovu se još 1.632 osobe vode kao nestale, od toga skoro 600 Srba i drugih nealbanaca.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike