Selaković o situaciji na Kosmetu: Važno da Unmik nastavi rad u nesmanjenom obliku

08.10.2021

11:30

0

Prema rečima Selakovića Beograd će nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti

Selaković o situaciji na Kosmetu: Važno da Unmik nastavi rad u nesmanjenom obliku
Copyright Printscreen/Youtube, Jutarnji Program TV HAPPY

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas sa specijalnim izaslanikom Generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefom Misije UN na Kosovu i Metohiji Zahirom Taninom i tom prilikom istakao da je za Srbiju od ključne važnosti nastavak angažmana UNMIK-a u nesmanjenom obimu i sa neizmenjenim mandatom.

Takođe, poručio je i da Srbija insistira na neophodnosti doslednog poštovanja Rezolucije SBUN 1244, navodi se u saopštenju Ministarstava spoljnih poslova.

TV Happy printscreen
 

Selaković se u razgovoru osvrnuo na nedavnu situaciju na administrativnim prelazima između Kosova i Metohije i centralne Srbije i naglsio da je unilateralno delovanje najgori način rešavanja nesuglasica, jer se na taj način proizvode problemi a ne rešenja.

Kako je rekao, nema razumne alternative dijalogu.

Prema rečima Selakovića Beograd će nastaviti da insistira na zaštiti srpskog stanovništva na KiM i očuvanju mira i stabilnosti.

Govoreći o važnosti redovnog razmatranja pitanja KiM u SBUN i predstojećoj sednici o radu UNMIK-a, Selaković je preneo da očekuje da će poslednji događaji na severu KIM biti adekvatno i objektivno predstavljeni u Izveštaju generalnog sekretara UN, budući da ovakvi potezi Prištine mogu dovesti do teških posledica i destabilizacije.

Selaković je dodao da veoma zabrinjava to što je u proteklom periodu povećan broj napada usmerenih na Srbe i njihovu imovinu, kao i na imovinu SPC, istakavši da je od početka godine zabeleženo 106 takvih etnički motivisanih incidenata.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Selaković je rekao da Beograd konstruktivno pristupa razgovorima i da je posvećen iznalaženju kompromisnih rešenja.

Kako je naglasio, od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo je osam godina, a da nije postignut napredak u sprovođenju obaveza koje je preuzela Priština, pre svega u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike