Presuda koja pokazuje da svaki Srbin može da bude osuđen bez dokaza

05.10.2021

12:01

0

"U najmanju ruku to je bio cirkus sa svedocima koji su iznosili potpuno različite izjave", rekao je branilac

Presuda koja pokazuje da svaki Srbin može da bude osuđen bez dokaza
Ljubomir Pantović branilac Gorana Stanišića Kosovo onlajn - Copyright Kosovo onlajn

Advokat Ljubomir Pantović branilac Gorana Stanišića, koji je danas osuđen na 20 godina zatvora za krivično delo “ratni zločin”, rekao je za Kosovo onlajn da je ova „nerazumna i protivpravna presuda još jedna potvrda da će svi Srbi, koji budu uhapšeni pod sumnjom da su počinili ratni zločin, biti osuđeni, bez obzira da li za to ima dokaza ili ne“.

Pantović je podsetio da je, na njegov zahtev za zaštitu zakonitosti u predmetu Tasić, pre skoro tri meseca, Vrhovni sud Kosova zauzeo stav da maksimalna kazna za ratne zločine izvršene na Kosovu 1999. godine može da bude 15 godina u skladu sa KZ SFRJ koji je tada bio na snazi.

Samim tim, kako kaže, Osnovni sud u Prištini dužan je da poštuje i primenjuje stavove najvišeg suda na Kosovu, ali su oni presudom od 20 godina zatvora, direktno išli protiv toga.  

Advokat Pantović ne negira da je u selu Slovinje kod Lipljana počinjen težak zločin u kojem je ubijeno puno civila i koji je istraživan od 1999. godine. Istraživali su istražitelji Haškog tribunala, zatim tadašnji Okružni sud, dok je opsežnu istragu tokom 2005. i 2006. godine vodio i Unmik.

-Karakteristično je da je mali broj svedoka, Albanaca, među kojima su i oni koji su izgubili svoje najmilije, spomenuli Gorana Stanišića kao učesnika u tom zločinu, i to uglavnom navodeći sve Srbe za koje su znali da žive u tom selu. Glavni svedok je žena koja je tog 15. aprila 1999. godine izgubila pet članova svoje porodice i ona je za sve ove godine dala ukupno šest izjava. U prvih pet izjava, tačno je nabrajala ljude po imenima, prezimenima i nadimcima koji su učestvovali u ubistvu njenih najmilijih, ali nikada nije spomenula Gorana Stanišića. Tek nakon njegovog hapšenja, ona daje izjavu specijalnoj kosovskoj tužiteljki u kojoj posle 20 godina kaže da je Gorana Stanišića videla svojim očima kako ubija njene rođake, navodi Pantović.

On postavlja pitanje kako je moguće da neko ko navodno vidi da mu najbliži komšija ubija članove porodice, to ne kaže u prvih pet izjava, već tek posle 20 godina, kada je znala da je Stanišić uhapšen pod sumnjom za taj zločin.

-U najmanju ruku to je bio cirkus sa svedocima koji su iznosili potpuno različite izjave od onih koje su davali tokom ranijih istraga ovog zločina. Ja sam ih suočavao sa kontradiktornostima u odnosu na ranije izjave, a to sam i u završnoj reči citirao, ali to očigledno nije vredelo ništa i pokazano je da nema pravičnog suđenja za Srbe kada je u pitanju ovo krivično delo. Slobodno mogu da kažem da koji god Srbin je osumnjičen za ratni zločin i bude uhapšen ovde, on će biti i osuđen, naglasio je Pantović.

On je istakao da će, kada dobije presudu, uložiti žalbu na izrečenu kaznu Goranu Stanišiću, pozivajući se pre svega na stav Vrhovnog suda Kosova o maksimalnoj kazni zatvora od 15 godina.

-Imamo mnogo razloga za žalbu i to ćemo uraditi kada budemo dobili presudu. Nažalost, s obzirom na to ko odlučuje o žalbi, nisam veliki optimista, zaključio je Pantović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike