Bitno je ko će doći na čelo ministarstva spoljnih poslova: Šta Srbija može da očekuje od buduće nemačke vlade?

01.10.2021

18:45

0

U praksi možemo očekivati da će se Nemačka sve više baviti sobom, rekao je Cvetićanin

Bitno je ko će doći na čelo ministarstva spoljnih poslova: Šta Srbija može da očekuje od buduće nemačke vlade?
Copyright Profimedia

Nemci su na izborima promenili političku scenu svoje zemlje. Socijaldemokrate (SPD) su postale  najveća stranka, za petama su im hrišćanske demokrate (CDU/CSU), Zeleni i liberalni FDP zabeležili su rast broja glasova, dok su krajnja desnica i levica pali za par procenata u odnosu na prošle izbore.

Vicekancelar Olaf Šolc (63) odveo je Socijaldemokrate do pobede i, prema većini procena, upravo on će predvoditi buduću nemačku vladu. Ipak, ključeve kabineta drže dve manje stranke - Zeleni i liberali, koje će prvo pregovarati međusobno, a onda se okrenuti jednom od dva veća partnera.

Postoji mogućnost da se oni odluče za saradnju sa CDU/CSU, iako je ta partija od prethodnih izbora izgubila čak devet procenata podrške i tako ostvarila najlošiji rezultat u istoriji. Ipak mnogi sumnjaju da će doći do nove “jamajka” koalicije, jer teško da lider CDU Armin Lašet ima moralno opravdanje da traži kancelarsko mesto posle izuzetno loših rezultata.

Neizvesno ko će formirati vladu

Dr Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije, za 24sedam kaže da je još rano govoriti o posledicama izbora u Nemačkoj.

Neven Cvetićanin, Printscreen/Youtube, Novi standard
 

- U ovom momentu ne znamo ko će da formira vladajuću koaliciju. Ono što se može pouzdano reći jeste da će pregovori da potraju. Tek krajem ove, odnosno početkom sledeće godine, možemo očekivati formiranje vlade. Pregovori u Nemačkoj su veoma temljni i pregovara se, bukvalno, oko svake mere poreske politike, politike podsticaja kompanijama itd. Najvažniji su dogovori oko toga ko će, uz kancelarsko mesto, vršiti dužnosti u najvažnijim ministarstvima: finansija, ekonomije i spoljnih poslova. Jedno je sigurno: kako god bude izgledala buduća vladajuća koalicija, neka od tri stranke u koaliciji će morati da se prilagodi drugim dvema. Ukoliko bude formirana “semafor” koalicija (SPD, Zeleni i FDP), liberali bi morali da se prilagode socijaldemokratama i Zelenima jer su oni bliži jedni drugima. Ukoliko bude formirana koalicija sa CDU na čelu, tu bi se Zeleni morali prilagoditi drugim dvema partijama koje imaju sličniju politiku – rekao je Cvetićanin.

Novine na nemačkoj političkoj sceni

On ističe da su ovi izbori doneli nekoliko novosti na Nemačkoj politikoj sceni.

- Prvi put od 50-ih godina dvadesetog veka ćemo imati tri partije u vladajućoj koaliciji. Takav slučaj se nije desio gotovo 70 godina. Druga važna promena na unutrašnjem planu jeste što su prvi put od Drugog svetskog rata dve vodeće partije dobile ispod 30 odsto glasova. CDU i SPD nisu više velike partije nego su, da tako kažemo, malo veće, dok su Zeleni i liberali postali partije srednje veličine. Takođe, zaustavljen je rast levih i desnih ekstrema: Levice i Alternative za Nemačku. Očigledno je da su Zeleni pokupili glasove Levici, a liberali Alternativi. Može se reći da je politički centar ojačan, ali je on sada struktuiran tako da tu više nisu dve velike partije, nego su im se približile još dve srednje stranke – objašnjava Cvetićanin.

Ključ je u ličnostima

Predsednik Foruma za strateške studije kaže da je jedna od ključnih stvari, na osnovu koje bismo mogli da pretpostavimo u kojem smeru će Nemačka da se kreće pod vođstvom nove vlade, koje ličnosti će da dođu na čelo ključnih ministarstava.

- U Nemačkoj ličnosti imaju težinu i tačno se zna, unutar svake partije, politička pozicija pojedinaca i kako misle o određenim temama. Kada budemo imali četiri ključne ličnosti koje će voditi vladu (kancelara i tri najvažnija ministarstva) onda ćemo moći da pretpostavimo u kom smeru će ta vlast da funkcioniše – kaže on i dodaje da ne treba očekivati neke dramatične promene:

Tanjug/AP Photo/Michael Sohn
 

- Može se reći da je zajedničko svim partijama koje pretenduju na vlast da su, na spoljnopolitičkom planu, pristalice veće evropske strateške autonomije, stvaranja neke vrste evropske vojske u budućnosti, saradnje sa Francuskom i očuvanja tog tvrdog jezgra EU. Razlike među njima su u vrednostima. SPD više insistira na demokratiji i socijalnoj solidarnosti, dok je CDU pragmatična partija. Sve su to finese i, u suštini, veće će biti posledice po unutrašnju politiku u Nemačkoj, jer nema nekih velikih razlika u njihovim pogledima ka spolja.

Šta Srbija može da očekuje?

Kada je reč o odnosu prema Srbiji i Balkanu, Cvetićanin smatra da i to najviše zavisi od toga ko će da sedne u fotelju ministra spoljnih poslova.

- Do sada su taj resor držale socijaldemokrate. Ukoliko SPD formira vladu i dobije mesto kancelara, možemo pretpostaviti da će taj resor da pripadne nekom drugom - najverovatnije zelenima, jer su liberali najviše zainteresovani za biznis i unutrašnju politiku. U tom slučaju bismo mogli da očekujemo nešto naglašenije zahteve prema Srbiji i Balkanu za vladavinom prava, dostizanjem demokratskih standarda, pluralističkim društvom, kao i zahteve za zelenom agendom, odnosno restruktuiranjem privrede i cirkularnom ekonomijom... S druge strane, ukoliko CDU formira vladu, pitanje je kome bi resor spoljnih poslova pripao. Ukoliko bi i u tom slučaju to bili Zeleni, imali bismo istu situaciju - kaže on.

Slaba vlada znači i manje angažovanje u Evropi

Predsednik Foruma za strateške studije dodaje da bismo, ukoliko na čelo ministarstva spoljnih poslova stanu CDU ili SPD, mogli očekivati gotovo identičnu politiku prema Srbiji kao do sada.

Profimedia
 

- U tom slučaju bismo mogli očekivati nastavak pragmatične politike gde Nemačka najviše brine o svojoj ekonomiji i investicijama u Srbiji, dok bi retorika bila umerena i pragmatična. Ko god da formira vladu ostaće se pri formalnoj retorici proširenja EU na Balkan i podrške političkim partijama i snagama koje teže tome – rekao je on i dodao da se može očekivati nešto slabije angažovanje Nemačke na našim prostorima:

- U praksi možemo očekivati da će se Nemačka sve više baviti sobom i da neće imati mnogo kapaciteta jer koja god vlada da se formira ona će biti šarenolika i ne suviše jaka, tako da Berlin neće moći čak ni Evropom da se bavi preterano, a pogotovo ne Balkanom.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Milan Ivanić

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike