Ako bi se SAD formalno uključile u dijalog, Beograd bi tražio da to učini i Rusija: Srbija spremna da i vojno brani Srbe na Kosmetu

30.09.2021

06:30

0

Autor: M. I.

Albanci reteriraju i nisu spremni da izvrše pogrom, jer znaju da se srpska vojska nalazi na dva kilometra od njih i da je spremna da zaštiti Srbe, kaže Rajić

Ako bi se SAD formalno uključile u dijalog, Beograd bi tražio da to učini i Rusija: Srbija spremna da i vojno brani Srbe na Kosmetu
nato jarinje - Copyright 24sedam/Goran Sivački/Profimedia

Posle deset dana napetosti na administrativnoj liniji, iz Stejt departmenta stižu najave da će se Sjedinjene Američke Države više angažovati na smanjenju tenzija na Kosovu i Metohiji, jer se Evropska unija ne snalazi u datoj situaciji i ne pokazuje da je dostojan medijator između Beograda i Prištine.

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost za 24sedam ističe da je uticaj SAD na Kosmetu odavno prisutan, te da njihovo dodatno angažovanje u rešavanju krize ne treba da čudi.

Predrag Rajić; Printscreen Youtube/ Центар за друштвену стабилност
 

- Na Kosovu i Metohiji se od 1999. godine sve odvija u trouglu Srbi - Albanci - Amerikanci. SAD su najznačajniji strani faktor na prostoru naše južne pokrajine. Po Rezoluciji 1244, Kosovo i Metohija su pod međunarodnim protektoratom, a pokrajinom upravljaju međunarodne snage KFOR-a čiju okosnicu čini NATO. Komandant KFOR-a uvek dolazi iz neke od članica NATO-a, a najmoćnija članica tog vojnog saveza su, ubedljivo, SAD. Amerikanci su sve vreme prisutni i ne moraju formalno da se uključe u dijalog u Briselu, niti im je to cilj. Oni vide da je Evropska unija nesposobna da vodi taj dijalog. SAD imaju taj običaj da puste Evropljane da vode neke pregovore, a onda se pojave i za kratko vreme reše ono što Brisel nije mogao godinama. Pri tome oni to reše uz pomoć nekog službenika srednjeg ranga iz Stejt departmenta, dok EU šalje svoje najznačajnije predstavnike – kaže Rajić.

Amerikancima se ne dopada Kurtijev stav

On dodaje da je primetna razlika u američkom stavu prema Prištini otkako je Aljbin Kurti na čelu lažne države Kosovo.

- Jasno je da su SAD najznačajniji autoritet u Prištini. To albanski lideri čak i ne kriju. Neki od njih su bili iskreni, poput Haradinaja, i rekli da prvo čekaju šta će SAD da urade u međunarodnoj areni pa da se oni tome pridruže. Ipak, Amerikanci imaju problem s tim što je Kurti potpuni ekstremista. To su bili i njegovi prethodnici, ali razlika je u tome što je Kurti potpuni fanatik i sebi pridaje neke mesijanske uloge. On je apsolutno “operisan” od bilo kakve vrste sposobnosti za kompromis i dijalog. Amerikanci zbog toga nisu srećni. Zato čak i Bajdenova administracija povlači poteze koji govore u prilog tome da imaju razumevanja za stav Beograda kada je reč o "Otvorenom Balkanu" i akcijama koje su usmerene na stabilnost ovog dela Evrope. S druge strane, nemaju razumevanja za ono što čini Kurti i za njegove akcije koje su usmerene isključivo za dizanje njegovog ličnog rejtinga pred lokalne izbore u pokrajini – rekao je Rajić.

Prema njegovom mišljenju, Srbija je poslednjih nekoliko godina značajno unapredila svoj odnos sa Vašingtonom.

Youtube printscreen
 

- Amerikanci su prisutni i Beograd mora da nastavi i dalje da sarađuje sa njima i uspostavlja kanale komunikacije. Na tome je mnogo rađeno poslednjih godina. Marko Đurić u Vašingtonu radi odličan posao na tom polju, ministar Selaković takođe, a najviše je tome doprineo predsednik Vučić. Mislim da smo mi postigli određene rezultate, jer zahvaljujući Vašingtonskom sporazumu i inicijativi "Otvoreni Balkan", po prvi put posle 30 godina se stavovi Beograda i Vašingtona približavaju, dok se stavovi Prištine i Vašingtona udaljavaju – kaže Rajić, i dodaje da bi cilj Srbije trebalo da budu što bolji odnosi sa SAD:

- Moramo biti svesni činjenice da nisu mogući nagli zaokreti koji bi suštinski preokrenuli situaciju u našu korist. Za to će biti potrebno još mnogo vremena i grešaka sa albanske strane. Naša je sreća što na čelu imamo Aleksandra Vučića, koji je geopolitički genije, dok sa druge strane imamo Kurtija, koji se ponaša autistično i zatvoreno. Ipak, ne treba očekivati da će se stvari naglo promeniti, jer američko-albansko savezništvo traje već nekoliko decenija. Mi smo prespavali mnoge godine i dozvolili sebi da SAD, od naših saveznika, postanu saveznici naših protivnika koji su nekada bili njihovi protivnici. Ništa nije nepromenjivo u geopolitici, ali biće potrebno još dosta vremena. Smatram da naš ultimativni cilj treba da bude da nam SAD ponovo budu ne samo partneri, što su danas i što je već veliki uspeh, nego da nam ponovo postanu i saveznici. Da bi se to desilo treba da pronađemo što je moguće više zajedničkih interesnih tačaka i da nam se interesi preklapaju. Dakle, što više američkih investicija u Srbiji – to bolje, i time smo bliže tom cilju. 

Važno je što nas Rusija podržava

Kada je reč o ulozi Rusije, Rajić ističe da Moskva na Kosmetu nije prisutna od 2003. godine. 

- Vladimir Putin je povukao rusku vojsku sa Kosmeta u vreme kada je, on lično, vodio prozapadnu politiku. Jeljcin je 1999. godine rusku vojsku doveo u našu južnu pokrajinu i rizikovao rat sa NATO na Slatini, a Putin je trupe povukao, što je tada bio ustupak Zapadu. Naravno, vreme se promenilo, pa je Putinova politika danas bitno dugačija nego što je bila tada, kao i odnosi Rusije i Zapada – kaže on, i ističe da je sadašnja uloga Moskve izuzetno važna za Srbiju:

24sedam/Goran Sivački
 

- Rusija nas, kada je reč o Kosovu i Metohiji, podržava u međunarodnoj areni diplomatski i politički, gotovo bezuslovno, sistematski i snažno. To je velika stvar, jer je Rusija velika nuklearna sila i jedna od pet najznačajnijih država sveta. Njihov stav se ne može zapostaviti i na tome treba da im budemo zahvalni. Mi smo dobili neku materijalnu supstancu tih odnosa, koji su tradicionalno dobri, ali sada možemo reći da su Rusi interesno vezani da Srbija bude stabilna i uspešna. To je veoma važno.

SAD se neće formalno uključiti u pregovore, jer bi Beograd onda tražio da to učini i Rusija

Rajić smatra da se SAD neće formalno uključiti u pregovore Beograda i Prištine, upravo zato što Stejt department zna da bi u tom slučaju srpska strana tražila uključivanje Rusije.

- Rusija će biti tu kao jedan od spoljnih partnera, pre svega da podrži stav Beograda. Ipak, Moskva se neće formalno uključivati u te pregovore jer za tim neće biti potrebe sve dok se SAD formalno ne uključe, što je jedan od razloga zašto to Vašington neće ni učiniti. Oni znaju da bi u slučaju njihovog uključivanja Beograd tražio da to učini i Rusija – kazao je on.

Posledice politike bivšeg režima

Rajić ističe da se sada vide posledice odluke bivše vlasti da se pregovori, umesto u UN, vode pod pokroviteljstvom EU.

- Tu dolazimo do situacije koja nam govori koliko je katastrofalna bila odluka Borisa Tadića, Vuka Jeremića i Borka Stefanovića da prebace pregovore o statusu Kosova i Metohije iz Njujorka u Brisel. Dok su pregovori bili u Savetu bezbednosti mi smo tada imali podršku Rusije i Kine, kao dve stalne članice i nuklearne sile. Danas mi u Briselu imamo podršku Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije. To su sve države koje ja poštujem i volim, ali one nemaju ni izbliza tu snagu koju imaju Rusija i Kina – rekao je on i dodao:

24sedam/Goran Sivački
 

- Sada imamo po nas nepovoljnu poziciju i zato se trudimo da, koliko je to moguće, pronađemo saveznike na Zapadu među onim državama koje su priznale tzv. državu Kosovo. Zato, na primer, mnogo radimo sa Francuskom poslednjih godina. Potrebna nam je država tog kapaciteta, nuklearna sila, da ima razumevanja za naše stavove. Ipak, što je veća sila to joj se politika teže menja. To su veliki tankeri koji teško da će zaokrenuti svoj kurs. Nama predstoji još mnogo rada sa rezultatima koji neće biti tako lako uočljivi i krupni, ali ništa nam drugo ne preostaje nego da se borimo političkim, ekonomskim, pravnim i diplomatskim sredstvima. 

Srbija spremna da i vojno brani Srbe na Kosmetu

Kada je reč o situaciji na administrativnoj liniji, Rajić kaže da Srbija konačno pokazuje da će, ukoliko to bude potrebno, svoj narod na Kosmetu zaštiti i vojnom silom.

24sedam/Goran Sivački
 

- Mislim da je dobro to što smo, prvi put posle 1999. godine, pokazali da smo spremni da se borimo i na drugom polju ukoliko neko napadne Srbe. Da je takva reakcija srpske države i vojske bila 2004. godine, ne bi nam se desio pogrom. Tada su Albanci bili svesni toga da Tadić i Koštunica neće reagovati i nama se pogrom desio. Sada Albanci reteriraju i nisu spremni da izvrše tako nešto, jer znaju da se srpska vojska nalazi na dva kilometra od njih i da je spremna da zaštiti Srbe. Poruka predsednika Vučića - da bi dao samo jedan dan NATO-u da ispuni svoju ulogu koju je dobio Rezolucijom 1244 da zaštiti Srbe, a ukoliko to ne učine da bismo to učinili mi - bila je  jasno shvaćena na Zapadu i očigledno dosta dobro percipirana u Prištini. Ako pogledate njihove medije, portale, političare i analitičare, videćete da je po prvi put kod njih prisutan respekt prema Beogradu kakav ranije nije postojao – kazao je on.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike