Ustoličen episkop Metodije: Poklič "dostojan" orio se Đurđevim Stupovima, ogromna trobojka u porti manastira (FOTO)

26.09.2021

06:23

0

Autor: J. S. J.

Jake bezbedonosne snage su raspoređene u okolini manastira, a policije ima i u okolnim brdima

Ustoličen episkop Metodije: Poklič "dostojan" orio se Đurđevim Stupovima, ogromna trobojka u porti manastira (FOTO)
Copyright Printscreen/HramTV

U manastiru Đurđevi stupovi u Beranama danas je održana ceremonija ustoličenja episkopa budimljansko - nikšićkog Metodija. Svečana liturgija počela je u devet časova, a završenma je oko 11 sati ookličom "dostojan."

Svetu arhijerejsku liturgiju i svečani čin ustoličenja predvodio je patrijarh srpski Porfirije, koji je u Crnu Goru doputovao juče, a svečani doček mu je priređen u manastiru Ðurđevi stupovi ispred kog se okupio veliki broj vernika.

Ustoličenje se obavljalo u porti manastira, i za tu priliku su postavljene glavna bina, bina za novinare, kao i tribina za visoke zvaničnike koje će prisustvovati tom činu.

Printscreen/HramTV
 

Vernici koji su došli iz Vasojevića, kako bi prisustvovali svečanosti ustoličenja, doneli su i veliku crveno-plavo-belu trobojku rekordnih dimenzija.

Printscreen/HramTV
 

 

Patrijarh srpski gospodin Porfirije stigao je u manastir Đurđevi stupovi, nešto pre devet časova. Patrijarha  je dočekao mitropolit Joanikije.

Printscreen/HramTV
 

 Ustoličenju vladike budimljansko-nikšićkog Metodija u manastiru Ðurđevi stupovi prisustvovao je  premijer Zdravko Krivokapić sa ministrima, brojni poslanici i gradonačelnici Nikšića, Budve, Kotora.

Prisutni su bili poslanici stranaka vladajuće većine - Demokratskog fronta i Demokratske Crne Gore.

Od ministara ceremoniji su prisustvovali ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta Vesa Bratić, ministri Milojko Spajić i Aleksandar Stijović i ministar Ratko Mitrović.

Printscreen/HramTV
 
Printscreen/HramTV
 

 

I Grupa građana sa Žabljaka bila je na ustoličenju. Oni su obučeni u narodne nošnje i nose veliki transparent sa slikom vladike Metodija na kom piše "Dostojan".

Jake bezbedonosne snage su raspoređene u okolini manastira, a policije ima i u okolnim brdima.

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike