Predstavnici Demokratskog fronta na obeležavanju 77. godišnjice Operacije Halijard

25.09.2021

20:55

0

Operacija “Halijard” počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović naredio i organizovao izgradnju piste

Predstavnici Demokratskog fronta na obeležavanju 77. godišnjice Operacije Halijard
Tanjug/Dragan Nikolić

U Pranjanima je danas obeležena 77. godišnjica operacije “Halijard”, spasilačke misije tokom koje je u Drugom svetskom ratu spaseno više od 500 savezničkih pilota.

Ceremoniji su prisustvovali predstavnici srpske i američke vojske, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka kulture Maja Gojković, američki ambasador u Srbiji, Entoni Godfri, predstavnici Demokratskog fronta, prijatelji Fondacije Halijard i meštani pranjanskog kraja.

U okviru ceremonije, otkriven je i spomenik pripadnicima Vojske SAD i srpskim saveznicima, koji su planirali i izveli savezničku misiju.

Operacija “Halijard” počela je u martu 1944. godine, kada je komandant Jugoslovenske vojske u otadžbini general Dragoljub Mihailović naredio i organizovao izgradnju piste.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković, kao izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovala je danas obeležavanju 77. godišnjice „Misije Halijard“ u Pranjanima, koja je simbol solidarnosti i požrtvovanja u borbi za slobodu, i istakla da hrabrost i požrtvovanost ne smeju nikada više biti žrtva našeg zaborava.

Tanjug/Dragan Nikolić

Obeležavanje godišnjice u Pranjanima

-Na ovom mestu, jednog od najvećih podviga srpskog naroda u Drugom svetskom ratu, zajedno slavimo hrabrost našeg naroda Pranjana i Šumadije. Ovaj blistavi čin humanosti usred ratnog vrtloga, potvrđuje da je srpski narod i u najtežim trenucima veran slobodarskim principima“, istakla je Gojković.

Navela je da je Srbija i danas čvrsto opredeljena za izgradnju mira i mostova prijateljstva, zajedno sa našim saveznicima iz svetskih ratova i svim drugim ljudima dobre volje.

Gojković je ukazala na činjenicu da je ta operacija bila izraz solidarnosti sa ratnim drugovima iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Kanade i drugih savezničkih zemalja, iskazavši želju za daljom afirmacijom i jačanjem odnosa sa državama saveznicama iz Drugog svetskog rata, među kojima SAD zauzimaju jedno od najistaknutijih mesta, a što bi se postiglo i svrstavanjem „Misije Halijard“ u Državni program obeležavanja.

„Zato sam predložila da „Misija Halijard“ bude uvrštena u Državni program obeležavanja godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije. Očekujemo da ta inicijativa bude prihvaćena već na narednoj sednici Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova. Time ćemo odati zasluženu počast jednoj od najvećih vojnih akcija na prostoru Srbije tokom Drugog svetskog rata“, naglasila je ministarka kulture.

Obeležavanju godišnjice spasilačke misije u Pranjanima, prisustvovali su i ambasador SAD, Entoni Godfri, komandant američke Komande za specijalne operacije u Evropi, general-major Dejvid Tejbor, predsednik Fondacije „Halijard“, Džon Kapelo, kao i predstavnici Vojske Republike Srbije i drugih savezničkih zemalja koje su uzele učešće u Operaciji „Halijard“.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti