U "bratskoj" Crnoj Gori ratno stanje zbog ustoličenja mitropolita, a u Zagrebu na najvišem nivou (VIDEO)

05.09.2021

14:49 >> 08:51

0

Autor: I.Pavlović

Podsećamo kako je proteklo ustoličenje tadašnjeg mitropolita zagrebačko - ljubljanskog

U "bratskoj" Crnoj Gori ratno stanje zbog ustoličenja mitropolita, a u Zagrebu na najvišem nivou (VIDEO)
Copyright Youtube printscreen

Ustoličenje izabranog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija podiglo je tenzije u Crnoj Gori, pošto su opozicione političke partije, predvođene DPS-om Mila Ðukanovića i Patriotskim komitskim savezom, zahtevale da taj čin bude izmešten iz Cetinjskog manastira.

Nasuprot ovim događajima u nekada bratskoj nam Crnoj Gori, podsećamo kako je pre sedam godina u Zagrebu ustoličen tadašnji mitropolit zagrebačko-ljubljanski a današnji patrijarh Porfirije.

Pročitajte još:

Za razliku od sadašnjeg stanja zbog kojeh je cilju smirivanja situacije, Mitropolija-crnogorsko primorska odustala od planiranog svenarodnog sabora na Cetinju i povukla pozivnice upućene političarima da prisustvuju tom događaju, ustoličenje u Zagrebu je proteklo na najvišem nivou.

Svečanom bogosluženju prisustvovali su predstavnici najviših državnih institucija, diplomatskog kora, verskih zajednica i javnog života Zagreba, Hrvatske i Srbije. Između ostalih među prisutnim zvanicama su bili i izaslanik Predsednika Srbije Jasmina Mitrović Marić, tadašnji podpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova Ivica Dačić, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, ministar sporta Vanja Udovičić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i mnogi drugi.

Ustoličenje je prenosio drugi program HRT-a, a besedu tada mitropolita a danas patrijarha Porfirija pohvalio je i komentator hrvatske televizije.

Za razliku od Zagreba gde su predstavnici javnog života okupili u miru, kako bi uveličali jedan značajan verski čin, na Cetinju  među onima koji prave nerede su i bivši direktor Uprave policije, a sadašnji savetnik Mila Đukanovića, predsednika države, Veselin Veljović i bivši ministar odbrane Predrag Bošković.

Podsećamo, zbog podginutih tenzija, incidenata i protesta protivnika ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija, predvođenih opozicionim DPS-om, pollicija kontroliše vozila na izlasku iz Podgorice i ulasku u Cetinje.

Prisustvo policije je pojačano i na putu od Podgorice do Cetinja.

Predsednik parlamentarnog odbora za bezbednost i član Veća za odbranu i bezbednost, koje je u stalnom zasedanju, zbog najavljenih događaja, Milan Knežević, rekao je novinarima, da, ako dođe do većih incidenata i onemogućavanja održavanja jednog verskog događa, očekuje da nadležne bezbednosne službe reaguju u skladu sa svojim ovlašćenima.

Pročitajte još:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike