Nedelja usred srede: Joanikije ustoličen uprkos barikadama, Vučić najavio nova povlačenja priznanja nezavisnosti

09.09.2021

17:54 >> 05:59

0

Srbija se oprostila od velikog prijatelja naše zemlje Mikisa Teodorakisa, a Nole je ispisao još jednu stranicu istorije

Nedelja usred srede: Joanikije ustoličen uprkos barikadama, Vučić najavio nova povlačenja priznanja nezavisnosti
Copyright Profimedia, Tanjug/AP

Oči celog regiona bile su uprte u Crnu Goru i dešavanja oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju. Uprkos protestima, barikadama i najavama nasilja, ovaj svečani crkveni čin obavljen je u Cetinjskom manastiru.

Predsednik Srbije najavio je da će nekoliko zemalja uskoro povući priznanje tzv. Kosova, te da će to biti odgovor na nedavne poteze Prištine.

U Briselu su nastavljeni pregovori, ali po svemu sudeći Priština i dalje nije spremna na dijalog, te će nastavak biti ponovo na tehničkom nivou, a ne visokom, političkom između Vučića i Kurtija.

Međustranački dijalog ulazi u završnu fazu. U Beograd je stigao Nacrt sporazuma između vlasti i opozicije uz posredstvo evroparlamentaraca, te je susret planiran za desetak dana.

Srbija je uputila poslednji pozdrav velikom prijatelju naše zemlje, grčkom kompozitoru Mikisu Teodorakisu, koji je preminuo u Atini u 96. godini.

Obradovali su nas, na sportskim terenima protekle nedelje i Novak Đoković i odbojkašice koje su donele srebrnu medalju.

Neredi nisu sprečili ustoličenje

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije ustoličen je, kako i dolikuje, u Cetinjskom manastiru uprkos protestima, neredima, barikadama i pretnjama ekstremista.

svetigora.com

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović zajedno sa nekadašnjim ministrom policije sada savetnikom Veljovićem pokušao je da uzbuni malobrojne koji su bili spremni da se suprotstave tome da se sveti verski čin obavi u manastiru na Cetinju, ali srećom, nisu uspeli da izazovu veće nemire.

pročitajte još

Verni narod i sveštenstvo, koji nisu mogli da prisustvuju ustoličenju iz bezbednosnih razloga, jer su patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije helikopterom u pratnji specijalaca prevezeni na Cetinje, dočekali su ispred Hrama u Podgorici crkvene velikodstojnike uz aplauz i uzvike “dostojan!”.

Analitičari u regionu saglasni su u jednome, ovaj potez Mila Đukanovića početak je kraja njegove političke karijere.

Beograd ima odgovor na poteze Prištine

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio da će uskoro još zemalja povući priznanje tzv. Kosova i da će to biti odgovor Beograda na poteze Prištine.

Aleksandar Vučić, Tanjug/Tara Radovanović

On je nedavno rekao da prema obaveštajnim izvorima, Priština kreće sa novim akcijama za priznavanja u mnogim međunarodnim organizacijama Interpol, UNESCO, Savet Evrope.

U Briselu su danas završeni dvodnevni tehnički razgovori delegacija Beograda i Prištine, koji nažalost nisu doneli pomak. Petar Petković je pred ovu rundu dijaloga poručio da će delegacija Beograda insistirati na pet tema koje su već ranije dogovorene, a čiju implementaciju Priština ili krši ili u potpunosti odbija.

Delegacija Beograda u Briselu, Instagram/petarpetkovic.kim

O opstrukcijama Prištine govori i zabrana ulaska na KiM direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću jer je, navodno, u više navrata koristio govor mržnje.

pročitajte još

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je i moguć datum održavanja izbora.

Biće 3. ili 17. aprila, ne mogu da budu održani 10. jer je tada proglašena NDH, rekao je predsednik Vučić.

Predlog Nacrta Radnog dokumenta za poboljšanje izbornih uslova koji su izradili evroparlamentarci prosleđen je strankama koje sada imaju rok do 12. septembra da dostave svoje komentare. Između ostalog, u dokumentu piše da bi trebalo što pre utvrditi datume bitnih izbora najavljenih za 2022. godinu.

pročitajte još

Nacrt radnog dokumenta fokusiraće se na dve glavne teme: (prva) ravnopravan pristup medijima, pluralizam u medijima, medijska etika i standardi i (druga tema) integritet izbornog procesa.

Predviđeno je da se dogovor o radnom dokumentu postigne na sledećem dijalogu 17. i 18. septembra ili najmanje šest meseci pre sledećih izbora.

Instagram/buducnostsrbijeav

Vlada Republike Srbije usvojila je na predlog Ministarstva kulture i informisanja, Predlog zakona o upotrebi jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, koji uređuje upotrebu srpskog jezika i mere za zaštitu ćiriličkog pisma, kao matičnog pisma, i uputila ga Narodnoj skupštini Republike Srbije na usvajanje.

pročitajte još

Korona se ne predaje

U srednjim školama u Kragujevcu i Velikom Gradištu od ponedeljka je počela primena kombinovane nastave zbog pojave koronavirusa. Kako saznaje 24sedam, ovo nisu jedine škole u kojima su se pojavila deca koja imaju ovaj virus.

pročitajte još

Kako je za naš portal potvrdila Ranka Savić, predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata, kombinovana nastava se odvija trenutno u desetak škola. Ministarstvo prosvete uputilo je dopis osnovnim i srednjim školama da se ekskurzije i nastave u prirodi, mogu održati samo u slučaju da su škola koja organizuje putovanje i sredina u kojoj se putuje u zelenoj zoni.

Ovih dana EU razmatra uklanjanje Srbije i još pet država sa takozvane “zelene liste” trećih zemlja čijim građanima je dozvoljen ulazak u EU na osnovu dobrih epidemioloških parametara, što znači da bi se i posetioci koji se vraćaju iz tih zemalja mogli suočiti sa pooštrenom kontrolom, poput testova na COVID-19 ili karantina.

pročitajte još

Odlazak maestra

Grčki kompozitor Mikis Teodorakis preminuo je u Atini u 96. godini. Svetsku slavu je stekao radeći muziku za filmove “Grk Zorba” (1964), “Z” (1969) i “Serpiko” (1973). Njegove pesme izvodili su i Bitlsi i Edit Pjaf.

Mikis Teodorakis / Profimedia

Zbog bombardovanja 1999. godine, javno je iskazao protivljenje NATO agresiji na Saveznu Republiku Jugoslaviju i Srbiju.

pročitajte još

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je saučešće povodom smrti Mikisa Teodorakisa, uz poruku da Srbija tuguje zbog odlaska ne samo jednog od najvećih kompozitora današnjice, već i prijatelja naše zemlje i našeg naroda.

Nakon filma “Dara iz Jasenovca” koji je emotivno potresao celu Srbiju i koji je gledalo više od dva i po miliona ljudi, pred nama je i roman o neobičnoj i snažnoj desetogodišnjoj devojčici Darinki Dari Ilić i golgoti njene porodice u najvećem stratištu srpskog naroda – logoru Jasenovac. Autorka za portal 24sedam otkriva potresni detalj: “Susret sa preživelim logorašima, kad sam im odnela knjige bio je neopisiv. Plakala sam tri sata posle. Sav prihod ide njima i želim im dugo zdravlje, napatili su se mnogo u životu”, rekla je Nataša Drakulić.

Sportski uspesi

Novak Đoković obezbedio plasman među osam najboljih na US openu, pošto je pobedio Amerikanca Džensona Bruksbija sa 3:1, te zakazao duel sa Mateom Beretinijem, sa kojim je igrao finale Vimbldona ove godine.

pročitajte još

U finalu Evropskog prvenstva, Italija je savladala reprezentaciju Srbije, ali se izabranicama Zorana Terzića ne može ništa zameriti. Italija je šampion Evrope, Srbija je srebrna, a Turska ide kući sa bronzom oko vrata.

pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike