Objavljen roman „Dara iz Jasenovca“! Nataša Drakulić za 24sedam: Plakala sam tri sata

08.09.2021

08:36 >> 05:45

0

Autor: Dejan Ćirić

Desetine hiljada srpske dece, dece sa Kozare, ubijeno je, ugušeno gasom, zatrpano u jame... A Jasenovac zauvek ostaje mesto neprebola i neizbrisivih sećanja

Objavljen roman „Dara iz Jasenovca“! Nataša Drakulić za 24sedam: Plakala sam tri sata
Copyright "Dara iz Jasenovca" Promo/MCF

Nataša Drakulić, scenaristkinja filma „Dara iz Jasenovca“ pretvorila je potresnu priču o sudbini desetogodišnje devojčice u roman.

Nakon filma koji je emotivno potresao celu Srbiju i koji je gledalo više od dva i po miliona ljudi, pred nama je i roman koji govori o neobičnoj i snažnoj devojčici Darinki Dari Ilić i golgoti njene porodice u najvećem stratištu srpskog naroda – logoru Jasenovac.

Dara iz Jasenovca Promo/MCF

Priča u romanu, koji je objavila izdavačka kuća „Vukotić media“, vodi nas od prošlosti glavnih junaka, posebno male Dare i njene porodice, do svakodnevnice – logora smrti. Strašni logor Jasenovac, pa Stara Gradiška… Desetine hiljada srpske dece, dece sa Kozare, ubijeno je, ugušeno gasom, zatrpano u jame…

Promo/Vukotić media

Roman Nataše Drakulić to otkriva na istinitim sudbinama, tragično, bolno, emotivno, opominjuće… A Jasenovac zauvek ostaje mesto neprebola i neizbrisivih sećanja.

Autorka ekskluzivno za portal 24sedam otkriva jedan potresni detalj koji dokazuje koliko je ova knjiga, kao i film, važna ne samo u njenom životu, već i kao svedočanstvo koje ne sme da izbledi u našoj kulturi sećanja.

– Kad čovek misli da je sve doživeo i da može da ostane na nogama nakon svega – susret sa preživelim logorašima prošlog petka, kad sam im odnela knjige bio je neopisiv. Plakala sam tri sata posle. Sav prihod ide njima i želim im dugo zdravlje, napatili su se mnogo u životu – rekla je Nataša Drakulić.

Nataša Drakulić Antonio Ahel/ATAImages

„Dužni smo večno sećanje svim jasenovačkim mučenicima, žrtvama genocida počinjenog od strane ustaškog režima Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima. Njihovi krici su decenijama bili dirigovano utišavani. Ne možemo ni mi kao narod dalje ako gazimo po svojim svetinjama, a svaka osoba koja je stradala tamo je naša svetinja“, napisao je u tekstu o knjizi režiser istoimenog filma Predrag Gaga Antonijević.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike